Dovrebanen feirer 100 år – Kronprinsen kommer

Damplokomotiv 411
Damplokomotiv 411 Foto: Øystein Grue / Jernbanemagasinet.

Fredag 17. september er det 100 år siden Kong Haakon VII offisielt åpnet Dovrebanen. Dette skal markeres med et innholdsrikt jubileumsarrangement som blant annet inneholder en togtur med historisk sus. H.K.H. Kronprins Haakon deltar på deler av arrangementet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 15.09.2021

På Hjerkinn klippet Kong Haakon VII snoren som markerte at Dovrebanen offisielt ble åpnet 17. september 1921. Fredag 17. september 2021 skal oldebarnet, Kronprins Haakon delta på markeringen på Hjerkinn. Kronprinsen vil holde en hilsningstale til jubileet. Han vil da stå i en paviljong som er identisk med den som hans oldefar sto i da han åpnet banen for 100 år siden. Paviljongen er laget av Hjerleid handverksskole på Dovre.

Historisk tog

Kronprinsen og BaneNor sine øvrige gjester skal også kjøre et historisk tog. Damptog med teakvogner i tidsriktig stil, blant annet den opprinnelige Kongevognen som ble brukt i 1921. Toget starter på Dombås stasjon fredag 17. september kl. 0930. Kl. 11.00 blir det jubileumsmarkering på Hjerkinn stasjon. Her vil Kronprinsen holde en hilsningstale. Det blir underholdning og taler fra blant annet samferdselsminister Knut Arild Hareide, jernbanedirektør Knut Sletta, konsernsjef Gorm Frimannslund og riksantikvar Hanna Geiran.

Den viktigste transportåren i Norge

Dovrebanen en av de viktigste transportårene i Norge. Dovrebanen er 485 kilometer lang fra Eidsvoll til Trondheim. Banen går nordover gjennom Hamar, Lillehammer og Gudbrandsdalen, før den ved Dombås klatrer opp og over Dovrefjell til Hjerkinn, ned Drivdalen til Oppdal, og videre til Støren og Trondheim. Banen ble åpnet i sin helhet i 1921 og fikk elektrisk drift i 1970.

I dag er banen en nasjonal hovedforbindelse mellom Østlandet og Trøndelag og videre nordover for person- og godstrafikk.

Det er BaneNOR og Jernbanedirektoratet som sammen med de fire direkte berørte kommunene; Dovre, Oppdal, Rennebu og Midtre Gauldal samt «endestasjonen» Trondheim som står bak jubileumsarrangementet. Du kan lese mer om jubileet her.