Nominasjon av kandidat til Dronning Sonjas skolepris 2021 fra Statsforvalteren i Agder

Statsforvalteren i Agder nominerer én skole i år. Den nominerte skolen er Arendal voksenopplæring. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 06.09.2021

Per i dag får i underkant av 400 deltakere et opplæringstilbud ved Arendal voksenopplæring, innenfor innsatsområdene: kvalifisering, utdanning, arbeid og hverdagsintegrering samt et fokus på retten til å leve frie liv. Skolen består av en grunnskoleavdeling, en norskavdeling og en spesialpedagogisk avdeling, med en deltakermasse fra 18 år og oppover. Skolens mål er å sikre en god grunnopplæring for skolens deltakere, slik at de er rustet for videregående skole, arbeid eller høyere utdanning.

 

Statsforvalteren mener skolen har en praksis i overensstemmelse med kriteriene for prisen. Som vedlagte søknad viser, har skolen de siste årene tatt grep for å bedre elevenes læringsmiljø og trivsel. Arendal vår skole er preget av et bredt mangfold, jobber for å leve opp til sin visjon: «Mennesker møter muligheter». Skolen arbeider langsiktig, systematisk og kunnskapsbasert med deltakerne sitt læringsmiljø, de viser skolens sentrale rolle med å fremme felles møteplasser, og gjennom det skape forståelse for grunnleggende verdier og normer i det norske samfunnet.

 

Statsforvalteren merker seg særlig at Arendal voksenopplæring har et særlig fokus på samarbeid ut mot sivilsamfunn og frivillig sektor, og har valgt en samfunnskontaktfunksjon for å ivareta dette arbeidet. Det har vært ulike samarbeid i nettverket Med hjerte for Arendal Hjem - Med Hjerte For Arendal , frivillige organisasjoner, NAV og ulike andre initiativ i Arendal.

 

Skolen er initiativtaker og partner i dialogprosjektet Folk møter folk, i samarbeid med Arendal bibliotek og Med hjerte for Arendal. Dette er en systematisk metode for å bringe mennesker sammen i det offentlige rom. Metoden springer ut fra et kommunalt utviklingsarbeid med støtte fra IMDi, og er senere blitt spredt til flere steder utenfor vegen kommune. Folk møter folk har vært ett av IMDi sine hovedarrangementer under Arendalsuka i 2 år og mottok i sin tid pris for beste ide for inkludering. Tilbakemeldingen fra nyankomne flyktninger, innvandrere og lokalbefolkning er at dette arbeidet må fortsette.

Arendal voksenopplæring har over flere år hatt frivillige som har deltatt inn i undervisningen. Dette har vært en viktig ressurs inn i klasserommet, og det har også blitt vennskapsrelasjoner av samarbeidet. Over flere år har vi i samarbeid med Refugees Welcome to Arendal etablert møteplassen Åpen skolen en kveld i uka med blant annet leksehjelp. Her har også barn av deltakere fått muligheten for å få leksehjelp.

 

Statsforvalteren i Agder anbefaler Arendal voksenopplæring  som kandidat til Dronning Sonjas skolepris.