Høring: Utvidelse av Nedre Timenes naturreservat

Høringsfrist:
21. januar 2021 23.59
Gammel eikeskog i Nedre Timenes naturreservat.
Gammel eikeskog i Nedre Timenes naturreservat. Foto: Katrine Skajaa Gunnarsli.

Statsforvalteren foreslår utvidet vern av Nedre Timenes naturreservat i Kristiansand kommune. Vern av det foreslåtte utvidelsesområdet vil bidra med i underkant av 400 dekar nytt verneareal, og vil sikre at en større andel rik edelløvskog og gammel eikeskog vernes for ettertiden. 

Publisert 07.12.2020

I medhold av naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren i Agder (tidligere Fylkesmannen i Agder) ut forslag til verneplan for utvidelse av Nedre Timenes naturreservat. Verneverdiene i utvidelsesområdet er i stor grad dekket gjennom kartlegging av verneverdier i skog ved opprettelsen av naturreservatet i 2007.

Verneverdiene i området er særlig knyttet til den gamle, rike edelløvskogen der en finner både alm-lindeskog og lågurt-eikeskog. Disse skogtypene er prioritert fra nasjonalt hold for å dekke opp mangler i skogvernet regionalt i Agder.I området finnes det innslag av tydelig gamle og grove lindetrær som tidligere har vært brukt i forbindelse med høsting av lauv (styving). I den gamle eikeskogen finnes det en rekke grove trær med eksisterende eller begynnende hulrom. På disse trærne er det registrert flere sjeldne arter lav, blant annet ruteskorpe som er knyttet hovedsakelig til gammel eik i nedbrytningsfase. 

Verneforslaget har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog der grunneiere tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til kartavgrensning for områdene og verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier finner du til høyre på denne siden. 

Formålet med høringen er å gi grunneiere, lokale og sentrale intresseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no  innen 21.01.2021.

Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2020/9090. 

Høringsfrist:
21. januar 2021 23.59