Unngå unødvendige reiser

Etter at Trondheim kommune innførte skjerpede smitteverntiltak denne uken er det flere som er usikker på om de kan reise til byen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 12.02.2021

Trondheim og Trøndelag har nå lite smitte. Men det som er foruroligende er flere tilfeller av mutert smitte i Trondheim. Det er avdekt smittetilfeller av både den engelske og den sør-afrikanske varianten.

Skjerpede tiltak

Frem til man får oversikt over smitten har Trondheim kommune, og sju nærkommuner til Trondheim, innført skjerpede smittetiltak denne uken. I første omgang for en uke. Tiltakene er strengest i Trondheim som utbruddskommune, mens tiltakene ikke er fullt så kraftfulle i kommunene Melhus, Orkland, Stjørdal, Malvik, Skaun, Indre-Fosen og Heim.

Normalt er det mange som krysser kommunegrensene i dette området, blant annet på grunn av arbeidspendling med mer.

-Nærkommunene til Trondheim ber folk nå unngå unødvendige reiser inn til byen. I og med at det er normalt er mange kryssinger over kommunegrensene i dette området er dette et klokt tiltak, sier fagdirektør Marit Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Hun får støtte av fylkeslege Jan Vaage.

-Jeg bor selv i en nabokommune til Trondheim og jeg reiser ikke inn til byen med mindre det er helt nødvendig. I og med at jeg kan løse de fleste av mine oppgaver hjemmefra har jeg derfor hjemmekontor, sier Vaage.

Hva med de andre kommunene?

Under et møte med kommunedirektørene i fylket i går ble det stilt spørsmål om hva de andre kommunene burde råde sine innbyggere til. Da rådet Statsforvalteren kommune, og innbyggerne der, om å følge de nasjonale tiltakene – med mindre man har vedtatt egne lokale tiltak.

-I resten av Trøndelag er smittesituasjon god for øyeblikket. Det er derfor ikke behov for smittetiltak utover nasjonale tiltak. Et godt råd til befolkningen er å unngå unødvendige reiser til kommuner som har utbrudd. Du bør derfor tenke over om du trenger å dra til Trondheim akkurat nå. Et godt råd er også se hvilke tilbud i Trondheim som er stengt og hvilke smittevernråd som Trondheim har, f.eks. er det pålagt å bruke munnbind der nå. Vi forstår at det er krevende med alle rådene, men bruk sunn fornuft - og tenk over om reisen du planlegger virkelig er nødvendig, sier Vaage og Kverkild.

Hva med studenter i Trondheim som vil hjem i vinterferien da?
-Det å reise hjem etter måneder alene i en studenthybel vil jeg anse som en nødvendig reise, sier fylkeslege Jan Vaage. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.