Tusenvis av trøndere i karantene

Den siste uken har flere tusen trøndere vært ilagt karantene på grunn av smittesituasjonen i fylket. Verst er det i Trondheim der rundt 9500 mennesker den siste uken har vært i karantene.

Publisert 01.06.2021

Den økende smitten i fylket fører til at mange av fylkets innbyggere blir ilagt en eller annen form for karantene. Bare i Trondheim kommune har rundt seks tusen av kommunens innbyggere blitt satt i ventekarantene den siste uken, mens ytterligere 3500 nærkontakter har vært ilagt karantene. Også andre kommuner i fylket har nå til dels mange innbyggere i karantene.

Den økende smittetrenden bekymrer fylkeslege Jan Vaage og smittevernansvarlig Marit D. Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag.

-Skal vi klare å få ned smittetrykket som vi nå opplever er det svært viktig at de som er ilagt karantene forholder seg til det. Det å bli ilagt karantene betyr at man ikke skal omgås andre folk. Det er avgjørende at vi nå klarer å overholde dette slik at vi får hindret videre smitte, sier Vaage og Kverkild.

De to gir Trondheim kommune skryt for godt utført tisk-arbeid (testing, isolering, smittesporing og karantene) i en svært krevende situasjon med flere smitteklynger. Og nettopp det at smitten er å finne flere steder gjør situasjonen alvorlig.

-En ting er at de som er ilagt karantene må forholde seg til det. Men viktigst nå er at vi alle begrenser antall nærkontakter og at vi begrenser vår mobilitet. Det er med på å hindre at viruset sprer seg videre, sier de to.

På hvilken måte kan vi da bidra?
-Dette er kanskje ikke tiden for å reise til Trondheim for å handle. På samme tid er ikke det nå byens borgere skal reise til nabokommunene for å spise på restaurant, sier Vaage.

Hold ut – hjelpen er på veg

Så langt har i overkant av 30 prosent av befolkningen i Trøndelag fått første dose med vaksine, og fremover kommer det ukentlig flere vaksinedoser. Vi må nok vente til nærmere 60 til 70 prosent av befolkningen har fått effekt av vaksinen før vi kan senke skuldrene, og inntil da er det god etterlevelse av smittevernreglene og karantenebestemmelser som er de beste tiltakene.

Hva om vi ikke klarer å få ned smitten?
-Nei, da kan det bli en stusselig sommerferie for å si det sånn. Vi har jo ferske eksempler på hva økende smitte andre steder i landet har ført til og nå har vi en uke med nedstengning av Trondheim. Vi må få smitten ned, før vi kan åpne opp. Vi har fremdeles en luke fram til ferien om vi alle holder ut litt til, avslutter de to.