Ny nettside om hule eiker

Fylkesmannen i Vestfold har lansert en nettside om hule eiker. Nettsiden skal gjøre det enklere for kommuner, utbyggere, hageeiere, bønder og andre å vite hvordan de skal oppfylle lovkravene om å hensyn til de gamle eiketrærne.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 08.01.2016

Hule eiketrær er en utvalgt naturtype som har en spesiell beskyttelse gjennom naturmangfoldloven og forskrifter til loven. Utvalgte naturtyper er spesielt viktige for det biologiske mangfoldet. Hule eiker er leveområder for mer enn 1500 arter insekter, sopp og lav som holder til i, på og rundt treet. Noen av artene kan ikke leve andre steder.Derfor er det viktig at de gamle eiketrærne blir bevart.

Den som har en hul eik på sin eiendom og som vil utføre arbeid som kan påvirke treet, er pålagt en aktsomhetsplikt. Hva denne aktsomhetsplikten innebærer, kan du lese mer om på den nye nettsiden www.hule-eiker.no. På nettsiden er det også beskrevet hvilket ansvar kommunene har ved saksbehandling og eiendomsforvaltning.

- Nettsiden skal gjøre det tydeligere hva slags beskyttelse hule eiker har, og hvilke forpliktelser både enkeltpersoner og myndigheter har til å ta vare på trærne. Vi håper at dette kan bidra til å redusere antallet konflikter rundt hule eiker, sier fylkesmiljøvernsjef Elisabet Rui.

Den nye nettsiden tilhører Fylkesmannen i Vestfold, men vil være av interesse i alle fylker som har hule eiketrær.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.