Høring av søknad om tillatelse til utfylling av masser i Glomma - erosjonssikring ved Melløs i Sarpsborg kommune

Høyringsfrist:
20. januar 2024

Borregaard AS har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av masser i Glomma i forbindelse med erosjonssikring ved Melløs i Sarpsborg kommune. 

Publisert 20.12.2023

Sammendrag av søknaden

Søker opplyser om at det er sammenhengende kvikkleire og aktiv erosjon i en skråning langs elvebredden. I det ene erosjonssåret er det tidligere registrert minst to ras. Søker opplyser om at tiltaket opprinnelig skulle prosjekteres ferdig i år 2021, men på grunn av kompleksiteten måtte det utføres supplerende grunnundersøkelser i flere runder, og fortsatt mangler det grunnundersøkelser i et lokalt dyphull. Dette skal utføres desember 2023 med borebåt og spesialutstyr.

Som følge av flommen i august 2023 ble det registrert betydelige bevegelser og overflatesig i området, og spesielt ved erosjonssår nr. 2 der det tidligere har gått to kjente ras. Ved dette erosjonssåret er det tidligere utført grunnundersøkelser, og søker har derfor bestemt å dele erosjonssikringstiltaket inn i to prosjekteringsfaser slik at erosjonssikringen kan påbegynne på det mest kritiske partiet allerede før neste vårflom som et strakstiltak. Søker opplyser om at det vil ettersendes rapport for geotekniske undersøkelser i dyphullet på tiltaksområdet som omfattes av fase 2 av prosjektet.

Erosjonssikringen vil totalt bli omtrent 290 m lang og dekke elvebredden opp til minimum kote +4.0 moh (basert på NVE-krav til 200 årsflom), og skal dekke begge erosjonssårene fullstendig, som blir opp til kote +9.0 moh på det meste. Erosjonssikringen er prosjektert slik at plastringens tykkelser tilpasses topografien, slik at erosjonssikringen får en jevn flate langs elvebredden. Totalt antas et utfyllingsvolum opp til 20 000 m3 steinmasser.

Søker opplyser om at den planlagte erosjonssikringen vil konservere stabiliteten, øke sikkerheten i området prosentvis, og gjøre området mer klimarobust mot fremtidige flomsituasjoner eller store nedbørsmengder. Tiltaket vil være permanent i Glomma.

På grunn av at det forekommer anadrom fisk i Glomma ved Melløs, har tiltakshaver også søkt om tillatelse etter forskrift om fysiske tiltak i vassdrag.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 20. januar 2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2023/44308. 

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren, vil de bli forelagt søker for uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.