Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven – Numedal produksjon AS – Numedal miljøstasjon – Veggli, Rollag kommune

Høyringsfrist:
18. oktober 2023

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 24.04.2023 mottatt søknad fra Numedal produksjon AS om tillatelse til drift av Numedal miljøstasjon ved Bakkevegen 7 i Veggli (gbnr. 11/20) i Rollag kommune.

Publisert 19.09.2023

Bakgrunn

Numedal produksjon AS har siden 2020 driftet Numedal miljøstasjon avd. Rollag i Veggli i Rollag kommune og er eid av de tre Numedalskommunene Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal. Fordi bedriften er heleid av kommuner, har de tolket lovverket til at de har vært omfattet av avfallsforskriften § 11-7 bokstav e, som sier at kommunale ordninger for mottak av farlig avfall som drives av den enkelte kommune eller ved interkommunalt samarbeid er unntatt kravet i forurensningsloven § 11 om tillatelse. Selv om bedriften er eid av kommuner, er den organisert i et AS, som ikke er omfattet av unntaket i forurensningsforskriften § 11-7 bokstav e og Statsforvalteren har vurdert at det er behov for tillatelse for at Numedal produksjon AS skal kunne fortsette å drifte miljøstasjonen.

Sammendrag av søknaden

Numedal produksjon AS søker om å kunne drifte Numedal miljøstasjon avd. Rollag. Miljøstasjonen er ment å være et supplement til ordinær håndtering av husholdningsavfall i regionen. Numedal produksjon mottar alle fraksjoner bortsett fra våtorganisk avfall, eksplosiver og radioaktivt avfall fra alle husholdninger og fritidsbebyggelse i kommunen. Stasjonen er et rent mottaksanlegg med manuell sortering før videretransport av avfallet, og mottar ca. 300 tonn avfall i året. Søker opplyser at det er ingen tilknytning til kommunens ordinære renovasjonsordning ut over noe samordning av videretransport av enkelte fraksjoner til videre behandling nedstrøms.

De fleste fraksjonene lagres under tak. Noen fraksjoner av farlig avfall lagres innendørs, mens avfall som krever ekstra oppmerksomhet med tanke på brann, lagres utendørs med lokk. Hele området hvor avfall håndteres har fast dekke med fall til sluk. Overvann samles opp og føres til sandfang og oljeutskiller før det føres til grunn og drenerer til grunnvannet. Søker opplyser at andre kilder for utslipp til omgivelsene er gass fra avfall, lekkasjer fra kjøretøy, maskiner og konteinere, og gass/røyk ved eventuell brann. Anlegget er vurdert å ikke være et særskilt brannobjekt.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Numedal produksjon AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 18.10.2023. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2023/624».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
18. oktober 2023