Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Drammenselva

Høyringsfrist:
10. januar 2022

Drammen Fjernvarme AS har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Drammenselva. 

Publisert 26.11.2021

I Bragernesløpet i Drammenselva ligger det allerede en sjøvannsledning som ble lagt i 2010/2011. Denne henter sjøvann til varmepumper i Brakerøya energisentral, der sjøvannet benyttes til å produsere fjernvarme. I forbindelse med utviklingen av området og bygging av blant annet nytt sykehus i Drammen og Helseparken, skal kapasiteten på fjernvarme- og kjøling økes. For å øke kapasiteten må det legges en ny sjøvannsledning, som er planlagt lagt i samme område som den eksisterende ledningen.

I forbindelse med etablering av sjøvannsledningen søker Drammen Fjernvarme om tillatelse til mudring av inntil 150 m3 innenfor ca. 30 m2 i Bragernesløpet. Arbeidene er planlagt gjennomført med gravemaskin fra land. Som alternativ til å grave hele traseen for sjøvannsledningen, er det valgt en løsning som innebærer senkning av rør på elvebunnen. Dette resulterer i at det kun skal graves i området ved ilandføring. Tiltakshaver legger opp til å gjennomføre kontinuerlige turbiditetsmålinger ved gravearbeidene i elva.

Det er gjennomført sedimentundersøkelser langs traseen for sjøvannsledningen som viser at sedimentet er forurenset med blant annet PAH-forbindelser og kvikksølv. Overskuddsmasser fra gravearbeider skal leveres til godkjent mottak.

Sjøvannsledningen må etableres senest i løpet av 2023 for å starte å levere varme og egnet kjøling til det nye sykehuset når det står klart i 2025.

Søknaden kan leses i menyen til høyre. 

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 10.01.2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2021/13938. 

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker for uttalelse.