Oppstart med frivillig vern av skog for tre områder i Agder

Høyringsfrist:
10. november 2021 23:59
Gammel lågurt-eikeskog i Buråsen naturreservat. Foto: Ellen S. Paust, Statsforvalteren i Agder.

Statsforvalteren har meldt oppstart av arbeid med verneplan for tre skogområder i Hægebostad, Vegårshei og Åmli kommuner. Alle de tre områdene er tilbudt staten for varig vern gjennom ordningen med frivillig vern av skog.

Publisert 05.10.2021

Områdene som nå er i verneprosess, ligger på vestsiden av innsjøen Lygne i Hægebostad kommune, på Buråsen i Vegårshei kommune og på sørvestsiden av eksisterende Solbergheia naturreservat i Åmli kommune. De tre områdene er varierte, både i skogtyper, sammensetning og alder på skogen. I det foreslåtte naturreservatet ved Lygne finner vi både rik edelløvskog i form av alm-lindeskog og gammel ospedominert skog. I Buråsen er det den gamle eikeskogen som dominerer. Denne skogtypen gir levested til flere trua vedlevende sopparter knytte til dødved av eik, som blant annet eikedynekjuke, ruteskorpe og oksetungesopp. Utvidelsen av Solbergheia naturreservat omfatter jevnt over biologisk gammel skog med flere ulike skogtyper. I området finnes det både eikedominert og ospedominert skog.

De tre områdene vil bidra til å dekke inn viktige mangler i skogvernet i Agder innenfor skogtypene rik edelløvskog (alm-lindeskog og lågurt-eikeskog) og ospedominert skog.  Innen den rike edelløvskogen, vil Buråsen og Lygne også omfatte vern av mindre områder trua skogtyper som frisk rik edelløvskog (NT) og lågurtedellauvskog (VU).

Områdene er foreslått vernet som naturreservat, jf. naturmangfoldloven § 37. De tre naturreservatene har alle kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Frivillig vern- ordningen innebærer at områdene er tilbudt staten for vern av grunneier. Tilbudet er utarbeidet som en del av Norges Skogeierforbund sin avtale med Miljødirektoratet om å legge til rette for frivillig vern av skog.

Formålet med oppstartsmeldingen er å invitere til samarbeid om gjennomføring av prosessen. Vi oppfordrer til å komme med innspill til verneplanarbeidet. Dette kan være forhold man mener bør omtales i forskriftene, reguleringer fra kommunene eller spesielle interesser som må tas hensyn til i den videre verneprosessen for det enkelte området.

Innspill sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til vårt postmottak sfagpost@statsforvalteren.no innen onsdag 10.11.2021. Vi ber om at innspill merkes med vårt arkivsaksnummer 2021/8464.

Høyringsfrist:
10. november 2021 23:59