Lahkoe biejjine- Gratulerer med dagen!

Det er 6. februar 1917. Vi er i Trondheim. I Metodistkirken er det uvanlig stor aktivitet denne tirsdagen. Inne i kirka åpnes det første samiske landsmøtet som samlet over 150 deltakere.

Publisert 03.02.2024

Saemiej åålmegebiejjie/Samenes nasjonaldag feires i hele Sapmi, og er felles for samer i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. Møtet ble åpnet 6. februar og varte i fire dager. Viktige saker som ble tatt opp på det aller første landsmøtet var spørsmål om reinbeite, lappeloven og skolegang.

75 år senere, under Samekonferansen i Helsinki i 1992, ble 6. februar vedtatt som samisk nasjonaldag. Dagen ble feiret første gang året etter, i 1993, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.

Møtet i metodistkirken i Trondheim i 1917 ble et viktig vendepunkt for den samiske befolkningen. Møtet var det første i historien der samer fra hele Norden samlet seg for å drøfte felles samiske problemstillinger på tvers av nasjonalstatgrensene.

Statsforvalteren i Trøndelag flagger med det samiske og det norske flagget ved Statens Hus i Steinkjer og Trondheim for å markere dagen.

Slik markeres dagen i noen av våre kommuner:


Snåasa/Snåsa:
Her er lenke til det offisielle programmet i Snåsa kommune
Her er lenke til programmet ved Saemien Sijte: Saemiej åålmegebiejjie - Saemien Sijte

Rossen/Røros:
Rørosmuseet og Røros kommune samarbeider om ulike arrangement på nasjonaldagen og resten av uka. Her er lenke til programmet: Saemiej åålmegebiejjie 2024 Plaassjesne heevehtibie/ Vi feirer samenes nasjonaldag på Røros 2024.  Programmet starter allerede 5.februar med debatt om Sannhets- og forsoningsrapporten

Raarvihken/Røyrvik:
Kommunen markerer med kaffe og kake ved kommunehuset fra kl. 10.
Røyrvik Oppvekstsenter har eget program for dagen! 

Tråanten/Trondheim:
I Trondheim er det et variert program som starter tidlig på morgenkvisten og varer til sein ettermiddag. Her er Trondheim kommunes programoversikt: Samenes nasjonaldag i Trondheim 

Andre arrangement i Trøndelag:
Nord Universitet markerer i Levanger og Bodø med samisk uke fra 5. – 9. februar. Program finner du her: Samisk uke 2024 / Sáme vahkko 2024 


Noen nyttige lenker:

Sámediggi – Sametinget, Nasjonaldag og nasjonale symboler: Nasjonaldag og nasjonale symboler - Sametinget

Tips til 6. februar i skole og barnehage - Gaavnoes - Sørsamisk Digitalt

Hva skjer i sørsamisk område? www.samiske.no | Nå er det snart 6 | Facebook

Aejrie Sïjte | Facebook

MEAROHKEVAERIE – Meråkerfjell Ridesenter

Infoskilt om sørsamisk Namsoshistorie - Namsos kommune

Da sjøen forsvant fikk Mattis en enorm overraskelse - adressa.no

Sørsamisk helsenettverk / Åarjelsaemien healsoeviermie 

Gaavnoes | "Det som finnes" | Sørsamisk Digitalt | gaavnoes.no

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.