Kronprinsen besøkte Trondheim i to dager

Statsforvalter Frank Jenssen, Kronprins Haakon og lederen av Norges Skiforbund Tove Moe Dyrhaug under omvisningen på Granåsen. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.

Denne uka var Kronprins Haakon på besøk i Trondheim, og gjennomførte et variert program med blant annet omvisning i det nye skianlegget i Granåsen og Strinda videregående skole.

Publisert 20.10.2023

Besøket startet med omvisningen i Granåsen, hvor Kronprinsen fikk se anlegget som skal brukes under VM på ski i 2025. Kronprinsen deltok også i møte med hovedkomiteen for VM på ski.

Hovedkomiteen skal møtes tre til fire ganger i året frem til VM blir arrangert. President i Norges Skiforbund Tove Moe Dyrhaug leder hovedkomiteen, og tok imot Kronprinsen på Granåsen i Trondheim onsdag ettermiddag.

Kronprinsen ønskes velkommen til Trondheim av statsforvalter Frank Jenssen, ordfører Rita Ottervik, politimester Nils Kristian Moe og kommandant, oberst Marianne Døhl.

Omvisning i anlegget

Granåsen er Trondheims hovedarena for all vinteridrett knyttet til hopp, langrenn og kombinert – og er også arena når Ski-VM arrangeres i 2025. I forkant av møtet i hovedkomiteen fikk Kronprinsregenten og komitemedlemmene en omvisning på Granåsen. Her fikk de blant annet se langrensarenaen, den nye portalen, dommertårnet og Kongetribunen.

KPH04_sarasvanemyr.jpg

Torsdag besøkte Kronprinsen Nidarvoll barne- og Sunnland ungdomsskole i Trondheim, og fikk han møte flere lærlinger som har jobbet på prosjektet. Her ble viktigheten av involvering og oppfølging av lærlinger et viktig tema. Deretter gikk turen videre til Strinda videregående skole.

KPH05_sarasvanemyr.jpg

Elever viste blant annet rundt i automasjonsverkstedet som brukes av ungdommene ved Elektro- og datateknologi-linjen, og demonstrerte oppgaver de jobber med å løse i skolehverdagen. Helsefagelever viste rundt på praksisrommet de benytter i undervisningen, og i kjøkkenet fikk Kronprinsen være med på å lage lunsj sammen med elever fra restaurant- og matfagavdelingen.

KPH06_sarasvanemyr.jpg

Under arrangementet "FNs bærekraftmål og fremtidens teknologi" på Studentersamfundet i Trondheim delte Kronprinsen minner og lærdommer fra sitt arbeid sammen med FN de siste tyve årene.

Fortalte om eget engasjement

I foredraget fortalte Kronprinsen om da han som 30-åring ble spurt av regjeringen om å ta på seg et spesielt engasjement. Valget landet på UNDP, og et arbeid med å promotere arbeidet med Tusenårsmålene, som verdens ledere nettopp hadde blitt enige om.

- Gjennom disse årene har jeg sett FN i praksis – og betydningen av internasjonalt samarbeid – både i det store og det små, det nære, fortalte han.

Kronprinsen har vært på reiser med UNDP til Sierra Leone, Guatemala, Burundi, Mongolia, Botswana, Nepal, Haiti, Zambia, Tanzania, Øst-Timor, Liberia, Colombia og Kenya.

Fra scenen oppfordret Kronprinsen de fremmøte studentene i salen til å engasjere seg:

– Mange av dere som sitter i denne salen her i dag, som studerer i Trondheim, skal jobbe innenfor områder som blir avgjørende for verdens utvikling i årene som kommer. Enten dere studerer teknologi, samfunnsfag, skal jobbe med det grønne skiftet, digitalisering, bli lærere, jurister eller hva som helst – vi trenger dere alle med på laget! Dere har en fantastisk mulighet til å bidra til at flest mulig mennesker i verden skal kunne leve så gode liv som mulig.

I en panelsamtale snakket også Kronprinsen med tre studenter ved NTNU om deres engasjement for utviklingsarbeid.

KPH07_sarasvanemyr.jpg

Ulrika Modéer, UNDPs assisterende generalsekretær holdt også innlegg - blant annet om tiden frem mot 2030 og hvordan man skal nå bærekraftmålene. Inga Strümke, som forsker på kunstig intelligens ved NTNU og Arvinn Gadgil, direktør ved UNDP Oslo Governance Centre snakket om teknologi, demokrati og bærekraftsmålene.

Alle foto: Sara Svanemyr, det kongelige hoff.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.