Hvor godt forberedt er du på en eventuell krise?

Egenberedskapslager

Egenberedskapsuka har som mål å gjøre oss bedre rustet til å stå imot kriser. Har du et egetberedskapslager og har du tenkt gjennom hvordan du skal håndtere ett langvarig strømbrudd?

Publisert 07.11.2023

De fleste av oss har nok allerede mye av det man trenger for å klare oss selv i tre dager. Derfor skal det ofte ikke så mye til for at du og dine nærmeste blir enda litt bedre forberedt. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkehverdag.no. Her finner du blant annet eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde for å klare deg i minst tre døgn. Du finner også informasjon om hvordan du håndterer maten i fryseren om strømmen blir borte.

Du er en del av Norges beredskap

Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Ekstremværet Hans viste oss noen av utfordringer som kan oppstå. Hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp. Hvis DU da er forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. Slik er du en del av Norges beredskap.

Konkurranse på Facebook

Statsforvalteren vil i løpet av denne uka ha en konkurranse på vår Facebookside. Her kan du legge inn bilde av ditt beredskapslager og være med i trekningen av et stormkjøkken, radio og lommelykt.

Hvorfor egenberedskapsråd nå?

Krig i Europa, inflasjon og energikrise gjør at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Det kommer på toppen av allerede kjente utfordringer som ekstremvær og cybertrusler. Dette kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Vi som bor i Norge – et av verdens tryggeste og mest stabile land – er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Nettopp denne avhengigheten gjør oss sårbare.

FylkesROS sine analyser av scenarioer poengterer Egenberedskap som et av tiltakene som bør forsterkes for «å gjøre samfunnet sterkere, og litt mindre avhengig av hyppig «krisehåndtering»»

  • Egenberedskapskampanjen til DSB sier 3 dager. Andre land har satt lengere intervall, og justert dette i lys av dagens usikre globale situasjon.

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.