Ny samfunnssikkerhetsinstruks

Den nye instruksen presiserer og tydeliggjør fylkesmannens samordningsansvar i alle faser av samfunnssikkerhetsarbeidet; oversikt, forebygging, beredskap, krisehåndtering og normalisering. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.06.2015

Fylkesmannen er statens representant på regionalt nivå og har en viktig rolle i å sikre at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer innen samfunnssikkerhet og beredskap blir fulgt opp i fylker og kommuner. Fylkesmannen skal samordne samfunnssikkerhetsarbeidet i fylket og være en pådriver og veileder i arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

Den nye instruksen gjelder fylkesmannens og Sysselmannen på Svalbards arbeid med samfunnssikkerhet, beredskap og krisehåndtering.

I tillegg til å presisere og tydeliggjøre ansvaret, skal instruksen  sikre en mer enhetlig praksis fra embete til embete. Det går en linje i samfunnssikkerhetsarbeidet fra kommunen, via fylkesmannen til strategisk sentral krisehåndtering. For at dette skal fungere optimalt må det etableres en enhetlig praksis over hele landet.  

Et siste viktig formål ved instruksen er å klargjøre grensesnittet mot Redningstjenesten. Gjennom håndtering av uønskede hendelser  og øvelser har vi erfart at grensen mellom fylkesmannens samordningsansvar og Redningstjenesten kan oppfattes ulikt.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.