Ønsker raskere bosetting av flyktninger

Fylkesmennene i Østfold og Hordaland skal bidra til raskere bosetting av flyktninger. Prøveperioden skal vare i to år.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.02.2015

Arbeid med bosetting av flyktninger skjer i tett samhandling mellom staten og kommunene. Modellen, som bygger på frivillighet, har bred politisk støtte, men de høye tallene for bosettingsklare flyktninger på vent viser at noe må gjøres. Det er bakgrunnen for at departementet (BLD) har initiert et toårig prosjekt hos Fylkesmannen i Østfold og Fylkesmannen i Hordaland.

– Vi skal koordinere alle parter som har noe med bosetting av flyktninger å gjøre, og vi skal motivere kommuner til å ta i mot det antallet flyktninger de blir bedt om fra sentrale myndigheter. Et av målene våre er å gjøre det lett for kommunene å søke om støtteordninger, slik at de ikke føler at bosettingsjobben blir like krevende, sier Kjersti Salberg, som er leder for prosjektet hos Fylkesmannen i Østfold.

Fylkesmannen skal altså supplere, ikke overta oppgaver fra andre. IMDI og KS vil ha samme ansvar som de har i dag. Både Husbanken og Nav er sentrale i arbeidet, samtidig som skoler, barnehager og næringsliv også gjør en viktig innsats. I tillegg er frivillige lag og organisasjoner og kirken viktige lokalt. I Østfold er kirken engasjert for å skape dialog mellom religioner. Tanken er at slik dialog skal bidra til mer kunnskap, bedre integrering og rikere fellesskap.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.