Lettere å telte i strandsonen

En forskrift til friluftsloven som har vært ute på høring vil gi klarere regler for ferdsel i skogplantefelt og ferdsel på private veier i innmark. Forskriften åpner også for at folk kan slå opp telt bare 50 meter fra bebodd hus eller hytte i strandsonen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.07.2014

Bakgrunnen for forslaget om å tillate telting nærmere bebodde hus og hytter, er at lang tids utbygging av strandsonen medfører at det i store deler av landet er vanskelig å finne steder hvor en lovlig kan sette opp et telt. Skal det være minimum 150 meters avstand til hus eller hytte, kreves det i realiteten en ubebygd strekning på over 300 meter.

Private veier

Den nye forskriften tar også for seg retten til å ferdes på private veier i innmark. Dette er veier og stier som ligger med fulldyrket mark eller kulturbeite på begge sider av veien, og som fører til utmark.

Skogplantefelt

Den nye friluftsloven endret skogplantefelt fra å være innmark til å bli utmark. Denne endringen medfører utfordringer, fordi nyplantet eller naturlig skogsforyngelse er lett utsatt for skade. Uforsiktige friluftslivsutøvere vil kunne forårsake skader som rammer skogseier. I forskriften som nå legges ut på høring defineres skogplantefelt til å være områder der de nye skogplantene er under knehøyde.

Høringsforslaget til forskriften legger opp til at det ikke skal være tillatt å ferdes i områder for juletreproduksjon. Videre heter det at ferdsel i skogplantefelt skal foregå hensynsfullt og varsomt, slik at det ikke oppstår skade på skogsforyngelsen. Det vil også være forbudt å sette opp telt eller tenne bål eller gjøre opp ild på annen måte i skogplantefelt.

Les hele nyhetssaken om friluftsliv og allemannsretten hos Miljødirektoratet.  

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.