200 år med statens mann i distriktene

Historiker Yngve Flo ved Uni Research Rokkansenteret har gitt ut bok med den samlede historien om amt- og fylkesmannsembetet, for perioden fra 1814 og fram til i dag.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.06.2014
Boken om statens representant i fylkene gjennom 200 år lanseres på Eidsvoll 4. juni, i forbindelse med at landets fylkesmenn samles der til ett av sine fire årlige møter.

Yngve Flos ambisjon har vært å skrive en bok som både fungerer som en sammenhengende fortelling – og som et oppslagsverk for dem som ønsker å orientere seg innenfor spesielle temaer.

Verket følger embetet og embetsinnehaverne gjennom 200 år. Det gir for første gang en bred, historisk fremstilling av hvordan Fylkesmannen har håndtert det mangfoldige oppdraget sitt, ikke minst balansegangen mellom rollene som "statens mann" i fylket og som "fylkets mann" overfor staten. Boken vektlegger også hvordan rekrutteringspraksisen har endret seg, og hvordan grensedragningen mot det politiske har blitt håndtert til ulike tider. I løpet av 200 år har det også skjedd store endringer i organisasjon og styringsvirkemiddel.

Yngve Flo er forsker ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen. Han har skrevet en rekke arbeid innen forvaltnings- og kommunalhistorie.

Bilde av boken om fylkesmannshistorien de siste 200 år.

Yngve Flo: Statens mann, fylkets mann. Norsk amtmanns- og fylkesmannshistorie 1814-2014. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-1542-3

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.