Slik kvitter du deg med hageavfall

Ved å levere hageavfall på mottak kan du hindre at planter fra din hage truer vårt biologiske mangfold. Bruk kommunenes hageavfallsmottak for å unngå hagerømlinger.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 07.05.2014

Når du rydder hagen din, har du mest sannsynlig en del hageavfall du vil bli kvitt. Mange vet ikke helt hvor de skal gjøre av slikt avfall.

Truer mangfoldet

Visste du at hageplanter som spres i naturen er en av de største truslene mot biologisk mangfold? Vanlige planter som ikke er en trussel i hagen, kan være til skade hvis de kommer på avveie. I naturen kan de konkurrere ut sjeldne og truede arter, bringe med seg skadelige sopp og insekter, endre jordsmonnet og overta store arealer. Et eksempel er hagelupin, som i tillegg til å konkurrere ut andre planter, endrer jordsmonnet.

Levér på hageavfallsmottak

For å hindre at hageplanter spres i naturen er det viktig å levere avfall til hageavfallsmottakene i kommunen. Du finner informasjon om dette på kommunens hjemmeside, eller hos det lokale renovasjonsselskapet. Mange steder er det gratis å levere hageavfall til mottaket. For andre typer avfall må du betale. Derfor er det lurt å ta hageavfall og annet avfall hver for seg hvis du må kjøre flere runder.

Mer informasjon

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har laget en brosjyre som gir god informasjon til hageeiere. Les brosjyren om hagerømlinger her.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.