Regionalt miljøprogram for jordbruket i Agder 2023–2026

Høringsfrist:
12. mars 2023 23.59
Beiting i bratt areal, Salmeli i Kvinesdal kommune. Foto: Lene Olsen.

Programmet er lagt ut på høring med frist 12. mars. Det er foreslått omfattende endringer i forhold til forrige programperiode.

Publisert 17.02.2023

Regionalt miljøprogram (RMP) skal bidra til gjennomføring av klima- og miljøtiltak i jordbruket som er tilpasset miljøutfordringene i Agder.

Tidligere er utkast til forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket, Agder lagt ut på høring. Det regionale miljøprogrammet og forskriften er basert på Nasjonalt miljøprogram og Landbruksdirektoratets instruks for regionale miljøtilskudd. Utkast til forskrift og utkast til regionalt miljøprogram hører sammen.

Tilskuddene er ikke et ordinært driftstilskudd, men en betaling til bonden for produksjon av miljøgoder og redusert forurensning.

Vi lever i en tid med klimakrise og naturkrise og landbruket har inngått klimaavtale med staten. Det er derfor behov for mer målrettede tiltak – særlig innen forurensning og klima og økt satsing på biologisk mangfold. Vi ønsker å bruke mer midler på slike tiltak i kommende 4-årsperiode. RMP-potten (18,4 mill. kr i 2023) kommer uansett jordbruket i Agder til gode.

Programmet inneholder 24 tiltak fordelt på 7 miljøtema. Det er foreslått omfattende endringer i forhold til tidligere programperioder. Kapittel 6 inneholder oversikt over endringene og begrunnelse for disse.

Forslaget er utarbeidet i samarbeid med strategigruppa for RMP som består av fylkeslagene av Norges bondelag, Norges bonde- og småbrukarlag, Agder fylkeskommune, NLR Agder og kommunene i tillegg til Statsforvalteren.

Vi ønsker innspill for å gjøre vårt regionale miljøprogram så bra som mulig innenfor rammene vi har.

Innspill sendes til

Statsforvalteren i Agder,
e-postadresse: sfagpost@statsforvalteren.no  
Postadresse: Pb. 504, 4804 Arendal
Merk innspillet "sak 22/7396".