Høring: Søknad om tillatelse for Holmsundet avløpsanlegg

Høringsfrist:
1. mars 2023 23.59

Lyngdal kommune søker om utslippstillatelse etter forurensningsloven for nye Holmsundet avløpsanlegg. Det nye anlegget skal bygges nært eksisterende Holmsundet renseanlegg. Frist for innspill er 1. mars 2023. 

Publisert 26.01.2023

Lyngdal kommune planlegger å bygge et nytt renseanlegg som er framtidsrettet og imøtekommer rensekrav for utslipp over 10 000 personekvivalenter (pe), og med mottak av slam fra andre anlegg. Anlegget skal bygges nært det eksisterende Holmsundet renseanlegg fra 1996, og kommunen vil bruke samme tilførselsledning og utslippsledning. Søknaden omfatter utslipp av avløpsvann fra 13 600 personekvivalenter, og gjelder både oppsamling, transport, behandling (rensing) og utslipp av kommunalt avløpsvann for Lyngdal tettbebyggelse. Avløpsvannet ledes til sjøen i Rosfjord. Det søkes om rensekrav i samsvar med forurensningsforskriftens krav til sekundærrensing, jamfør forurensningsforskriften kapittel 14. 

Forurensningsforskriften § 14-4 setter krav til tillatelse for nye og/eller økte utslipp. Minimumskrav som skal tilfredsstilles for avløpsrenseanlegg som omfattes av kapittel 14 fremgår av forurensningsforskriften §§ 14-5 til 14-14. Statsforvalteren kan i tillegg til minimumskravene fastsette strengere krav dersom det av forurensningsmessige hensyn er nødvendig. Tillatelsen vil gis med hjemmel i forurensningsloven § 11. 

I henhold til forurensningsforskriften § 36-5 skal forurensningsmyndigheten sørge for at det gis anledning til å avgi uttalelse før vedtak treffes. Søknaden med vedlegg legges derfor ut til offentlig ettersyn frem til 1. mars 2023. Dokumentene er tilgjengelig til høyre på denne siden. 

Eventuelle merknader sendes til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller til sfagpost@statsforvalteren.no. Merk med saksnr. 2022/7863.