Forslag om tre naturreservater i Risør og Tvedestrand

Høringsfrist:
30. januar 2023 23.59
Gammel eikeskog fra området som er foreslått vernet som Iverstadfjellet naturreservat
Gammel eikeskog fra området som er foreslått vernet som Iverstadfjellet naturreservat Foto: Ellen S. Paust.

Statsforvalteren i Agder foreslår vern av Iverstadfjellet naturreservat, samt utvidelse av Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat, i Risør kommune, og Urfjellheia og Dalsheia naturreservat i Tvedestrand kommune. 

Publisert 09.12.2022

I tråd med bestemmelsene i naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren i Agder forslag til verneplan for opprettelse av Iverstadfjellet naturreservat i Risør kommune ut på offentlig høring. Verneplanen omfatter også forslag om utvidelse av Urfjellheia og Dalsheia naturreservat i Risør kommune og Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat i Tvedestrand kommune.

Frivillig vern

Alle de tre verneforslagene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Ordningen innebærer at skogeierne tilbyr staten areal for varig vern.

Reduserer mangler i skogvernet

Et vern av de tre skogområdene, som foreslått i høringen, vil samlet medføre i underkant av 1700 daa nytt vernet areal i Agder. De foreslåtte verneområdene er alle lavereliggende, og omfatter vern av rike typer gammel edelløvskog og gammel eikeskog.

De foreslåtte verneområdene, vil bidra til å dekke inn generelle mangler i skogvernet i Norge for lavereliggende skog og skog på høy bonitet. Videre oppfyller områdene kravene til vern av prioriterte skogtyper i Agder; som gammel og rik edelløvskog med de trua skogtypene lågurt-edelløvskog og frisk-rik edelløvskog, samt gammel eikeskog og gammel ospedominert skog.

Forslag til vernekart med avgrensning for de tre områdene samt verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier og forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Høringsinnspill

Formålet med høringen er å gi grunneiere, lokale og sentrale intresseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 30. januar 2023. Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2021/9972.

 

Mer om de foreslåtte verneområdene:

Iverstadfjellet naturreservat

Skogbildet i verneforslaget er variert, noe som skyldes ulik grad av påvirkning over tid. I de partiene der skogen er eldst, finnes det lommer med gammel naturskogspreget edelløvskog. Iverstadfjellet naturreservat omfatter flere kjerneområder med store naturkvaliteter knyttet til gammel, rik edelløvskog av ulike utforminger (lågurteikeskog, rasmarklindeskog m.fl.), samt gammel eikeskog og gammel ospedominert skog.

Den gamle eikeskogen nær Sjåvåg er velutviklet og omfatter relativt storvokste trær. Her er det også funnet flere sjeldne sopparter knyttet til gamle eiketrær og til den registrerte lågurt-eikeskogen.

Artsmangfoldet i det foreslåtte verneområdet samlet sett er relativt høyt, med funn av 13 rødlista sopparter. De største kvalitetene ved området er forekomstene av gammel rik, edelløvskog, der de større, sammenhengende partiene med den trua naturtypen frisk rik edelløvskog er spesielt viktig.

Iverstadfjellet er vurdert som et verneverdig område med nasjonal verdi (***).

Urfjellheia og Dalsheia naturreservat (utvidelse)

Utvidelsesområdet sør for Dalsheia omfatter en av de rikeste eik-lindeskogene på finkornet rasmark på Sørlandet. Edelløvskogen innenfor naturtypelokaliteten er en spesielt rik og velutviklet
eik-lindeskog. Lokaliteten har en frodig og artsrik edelløvskogsflora, samt et betydelig potensial for funn av trua, rødlistede jordboende sopper.

Helt sør i tilbudsområdet finner vi en rikere type granblandingsskog med naturskogspreg. Tresjiktet er nokså jevnt fordelt mellom gran, eik, lind, ask (NT), hassel, spisslønn, dunbjørk, hengebjørk og osp. Feltsjiktet er rikt, med arter som blant annet blåveis, myske, markjordbær og sanikel. Det er funnet flere truete sopparter i tilknytning til de rike skogtypene i utvidelsesområdet.

Utvidelsen av Urfjellheia og Dalsheia naturreservat har verneverdier av høy verdi, tilsvarende regional verneverdi (**).


Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat (utvidelse)

Vegetasjonen i det foreslåtte naturreservatet domineres av fattige typer som blåbærskog, blåbæreikeskog og bærlyngskog, men i mosaikk med lågurtvegetasjon. Skogen er aldrende, men med få gamle trær og generelt lite død ved. Dødvedandelen er noe høyere i partier med innslag av osp og eldre løvtrær. Enkelte hule eiker og gamle eiketrær over 150 år ble registrert under kartleggingen.

De største vernekvalitetene i området er knyttet til kjerneområdene der det er registrert forekomster av den trua naturtypen lågurtedelløvskog (lågurt-eikeskog). To av disse kjerneområdene er i sin helhet registrert i utvidelsesområdet, mens de to øvrige inngår i allerede kartlagte kjerneområder i den opprinnelige delen av reservatet.

Samlet er det foreslåtte naturreservatet ved Vakerknatten og Nøklefjell vurdert som et verneverdig område med regional verdi (**).