Høring - Buråsen naturreservat

Høringsfrist:
1. desember 2022 23.59
Lågurt-eikeskog i det foreslåtte Buråsen naturreservat.
Lågurt-eikeskog i det foreslåtte Buråsen naturreservat. Foto: Ellen Synnøve Paust.

Statsforvalteren foreslår å verne Buråsen naturreservat i Vegårshei kommune. Verneområdet består av en større andel eldre rik eikeskog av typen lågurt-eikeskog i kombinasjon med gammel furuskog. Frist for innspill er 1. desember 2022. 

Publisert 05.10.2022

I tråd med naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren ut forslag til verneplan for opprettelse av Buråsen naturreservat i Vegårshei kommune på lokal og sentral høring. Buråsen ligger ved Mo nordøst i Vegårshei kommune, og reservatet vil dekke et areal på 271 dekar. 

Skogbildet i det foreslåtte verneområdet er variert, og spenner fra høyreist og tettvokst eldre furuskog på 150-200 år sentralt i området til en spesielt rik forekomst av gammel eikeskog. Eikeskogen har et relativt høyt innslag av andre varmekjære treslag som spisslønn og lind. Her finner vi også typiske planter for denne type rik lågurt-eikeskog som myske, kranskonvall og liljekonvall. I den rike eikeskogen finnes det også flere gamle eiker som er blitt hule, der noen også har dannet forekomst av vedmuld. Området har flere funn av trua vedlevende sopper knyttet til dødved av eik, bl.a. eikedynekjuke, eikegreinkjuke, ruteskorpe og oksetungesopp.

Buråsen naturreservat er vurdert som et verneverdig område med regional verneverdi (**), og vil bidra til å oppfylle viktige mangler i skogvernet i Agder knyttet til gammel eikedominert skog og rik edelløvskog. 

Verneforslaget har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog der grunneiere tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart for området og verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier samt forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Formålet med høringen er å gi grunneier, lokale og sentrale intresseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen. Innspill sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 1. desember 2022. Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2021/8464. 

Høringsfrist:
1. desember 2022 23.59