Oppstart med frivillig vern av skog for tre områder i Agder

Høringsfrist:
10. januar 2022 23.59
Gammel eikeskog i Iverstadfjellet naturreservat.
Gammel eikeskog i Iverstadfjellet naturreservat. Foto: Ellen S. Paust, Statsforvalteren i Agder .

Statsforvalteren melder oppstart av arbeid med verneplan for tre skogområder. To områder ligger i Risør og ett i Tvedestrand kommune. Alle områdene er tilbudt gjennom ordningen med frivillig vern av skog.

Publisert 15.12.2021

Verneverdier

De to områdene i Risør kommune ligger henholdsvis på østsiden av Dalsvann og nord og øst for Sandvann på Søndeled. Det første er en utvidelse av Urfjellheia og Dalsheia naturreservat, det andre, Iverstadheia naturreservat, er nytt. I Tvedestrand kommune starter vi verneprosess for et område på Skjerkholt, dette er en utvidelse av Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat.
De tre områdene er varierte, både i skogtyper, sammensetning og alder på skogen, men felles for alle er at de vil bidra til å oppfylle manglene i skogvernet i Agder knyttet til rik edelløvskog og eikedominert skog.

I utvidelsesområdet av Urfjellheia og Dalsheia naturreservat finner vi en av de rikeste eik-lindeskogene på Sørlandet. Jordsmonnet er rikt, og det gir grobunn for krevende planter som blåveis, myske og tannrot. Området inkluderer også en verdifull granblandingsskog med naturskogspreg. Denne lokaliteten er levested for en rekke trua sopparter som kjempeslørsopp, lundvokssopp, kremlevokssopp og pantermusserong.

Området som foreslås vernet som Iverstadfjellet naturreservat har stor variasjon i skogtyper- og struktur, med innslag av naturpreget gammelskog. Den eldste og flersjiktede skogen finnes i bratte partier, spesielt nord for Sandvann. Området har et stort artsmangfold og stor verdi for sjeldne og trua sopp- og lavarter knyttet til frisk rik edelløvskog og død ved av eik. Området er vurdert til å ha nasjonal verneverdi (***).

Verneverdiene i utvidelsesområdet Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat er i hovedsak knyttet til rik edelløvskog av lågurt-eikeskogutforming. Det er registrerte to kjerneområder av denne skogtypen nord i det tilbudet arealet, mens de to andre kjerneområdene supplerer allerede registrerte verneverdier. Samlet med det foreslåtte utvidelsesområdet, er Vakerknatten og Nøklefjell naturreservat vurdert til regionalt verneverdig (**)

Verneform

Områdene er foreslått vernet som naturreservat, jf. naturmangfoldloven § 37. De tre naturreservatene har alle kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Frivillig vern- ordningen innebærer at områdene er tilbudt staten for vern av grunneier. Tilbudet er utarbeidet som en del av Norges Skogeierforbund sin avtale med Miljødirektoratet om å legge til rette for frivillig vern av skog.

Kom med innspill

Formålet med oppstartsmeldingen er å invitere til samarbeid om gjennomføring av prosessen. Vi oppfordrer til å komme med innspill til verneplanarbeidet. Dette kan være forhold man mener bør omtales i forskriftene, reguleringer fra kommunene eller spesielle interesser som må tas hensyn til i den videre verneprosessen for det enkelte området.

Innspill sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4809 Arendal eller på e-post til vårt postmottak sfagpost@statsforvalteren.no innen mandag 10.01.2022. Vi ber om at innspill merkes med vårt arkivsaksnummer 2021/9972.