Dvergfossen kraftverk – søknad om tillatelse etter forurensningsloven

Høringsfrist:
26. april 2019 23.59

Fylkesmannens miljøvernavdeling ønsker innspill til søknad om utslippstillatelse for bygging av Dvergfossen kraftverk i Kvinesdal kommune.

Publisert 26.03.2019

Brødrene Dahl AS søker på vegne av Dvergfossen kraftverk AS om tillatelse etter forurensningsloven til midlertidig anleggsvirksomhet for bygging av Dvergfossen kraftverk, Kvinesdal kommune. Kraftverket vil utnytte en fallstrekning mellom kote 100 og 50 i Litleåna for å oppnå ønsket produksjon på ca. 35 GWh. Prosjektet vil blant annet innebære utsprengning av ca. 550 meter tunnel, bygging av kraftstasjon og anleggsveier, samt deponering av tunnelmasser på 25 000 m3.

Det er foreslått grenseverdi for suspendert stoff i søknaden, og det er fremlagt en plan for rensning av suspendert stoff og olje. Videre er det skissert et program for overvåkning av utslipp fra anleggsarbeidene.

Fylkesmannens behandling etter forurensningsloven

Fylkesmannens miljøvernavdeling behandler søknad om tillatelse til midlertidig anleggsarbeid etter lov om vern mot forurensning og om avfall (forurensningsloven) § 11, jf. § 7. Det kan også settes vilkår til en tillatelse, jf. § 16.

Fylkesmannen plikter også å legge prinsippene i naturmangfoldloven §§ 7-12 til grunn som retningslinjer ved skjønnsutøvelse etter forurensningsloven.

Vurderingsgrunnlaget suppleres også av kravene i vannforskriften §§ 4 til 6.

Innspill til søknaden

Vi ber aktuelle myndigheter, berørte naboer mfl. om informasjon om forhold som kan være relevante i vurderingen av tiltakets miljø- og samfunnsmessige konsekvenser. Vi ønsker også opplysninger om naturkvaliteter som kan bli berørt av tiltaket.

Søknaden legges ut til offentlig ettersyn i perioden 26. mars – 26. april.

Eventuelle merknader til søknaden kan sendes til Fylkesmannen i Agder, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal, eller på e-post til fmavpost@fylkesmannen.no innen 26. april 2019.