Hedret etter redningsdåd

Her har Tor Erik Hvidsand nettopp fått overrekt sølvmedalje og diplom fra Carnegies heltefond for sin heroiske innsats i Kanalen i Trondheim i 2018. Det var fungerende statsforvalter Øystein Johannessen som hadde gleder av å å stå for overrekkelsen.
Her har Tor Erik Hvidsand nettopp fått overrekt sølvmedalje og diplom fra Carnegies heltefond for sin heroiske innsats i Kanalen i Trondheim i 2018. Det var fungerende statsforvalter Øystein Johannessen som hadde gleder av å å stå for overrekkelsen. Foto: Bjørn Erik Øvrelid / Statsforvalteren i Trøndelag.

Tor Erik Hvidsand fra Trondheim ble i dag hedret for sin redningsdåd 27.oktober 2018. Fungerende statsforvalter Øystein Johannessen overrakte sølvmedalje og diplom fra Carnegies Heltefond.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.03.2022

Den 27.oktober 2018 bråvåknet Tor Erik Hvidsand av et høylytt plask utenfor soveromsvinduet sitt i sentrum av Trondheim. Hvidsand bodde da i en leilighet i Fjordgata, og hadde Kanalen like nedenfor leiligheten. Rundt klokken halv to den aktuelle natten våknet han til lyden av at plask.

-Jeg hadde soveromsvinduet ut mot kanalen og reiset meg opp for å se ut. Der så jeg en person som lå og kavet i vannet. Jeg stormet ut i underbuksa og løp i stor fart ned på brygga. Men brygga viste seg å være veldig glatt og under redningsforsøket havnet jeg selv uti vannet, forteller Tor Erik Hvidsand.

Personen i vannet viste seg å være en 21 år gammel gutt. Han hadde gått langs kanalen og da det var slutt på brygga havnet han i vannet.

-Jeg husker han hadde en stor boblejakke som nok veide en hel del. Det ble derfor en del baksing og styr, men vi kom oss til slutt opp på land, forteller Hvidsand.

Ikke første gangen

Redningsdåden i oktober 2018 er ikke den første Hvidsand har vært med på. Også i 2017 var han med på å redde en person opp fra Kanalen. Den gangen klarte han å få vedkommende opp, uten selv å havne i vannet.

-Jeg bor ikke selv i Fjordgata lenger, men jeg er veldig glad for å se at det er gjennomført sikringstiltak som skal hindre at folk havner i elva, sier Hvidsand.

I dag ble han altså hedret for sin redningsdåd i 2018. Det var fungerende statsforvalter i Trøndelag Øystein Johannessen som hadde gleden av å overrekke medalje og diplom for redningsdåden.

- Ikke bare reddet du den unge gutten opp på land. Du sørget også for at han kom i hus, at han fikk tørket seg og du ga han tørre klær. I dag hedres du fordi du gikk litt lengre, og med det reddet et liv med ditt eget liv som innsats, sa Johannessen i sin tale.  

Styret avgjør

Det var på styremøte den 8.februar 2022 at styret i Carnegies Heltefond vedtok at Tor Erik Hvidsand skulle hedres med diplom og medalje i sølv for sin redningsdåd. Markering fant sted i dag, i Statsforvalterens honorære møterom på Statens hus i Trondheim.

Fakta om Carnegies Heltefond 

Carnegies Heltefond i Norge ble opprettet i 1911 som en norsk del av det internasjonale Carnegie Hero Fund. Fondets grunnlegger var Andrew Carnegie (1835-1919), som utvandret fra Skottland til USA i 1848. Der etablerte han en rekke jernverk og han kontrollerte etter hvert det meste av amerikansk stålindustri. Carnegie solgte virksomheten i 1901 for 500 millioner dollar.

Fondets formål er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv, redder andre. I særlig grad er det viktig å fremheve de lokale og uselviske helter som gode eksempler for andre.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.