Viktig å forebygge kvikkleireskred

Statsforvalteren i Trøndelag har gitt høringssvar og innspill til Gjerdrum-utvalget. Utvalget ble oppnevnt etter skredet i Gjerdrum, og skal blant annet se på tiltak som kan forebygge skred i fremtiden.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.08.2021

Det var den 5. februar i år at regjeringen oppnevnte et ekspertutvalg som skal undersøke årsakene til kvikkleireskredet i Gjerdrum. Utvalget skal også vurdere tiltak for å styrke forebyggingen av slike skredulykker. Utvalget ledes av Inge Ryan, tidligere fylkesmann i Nord-Trøndelag.

Statsforvalteren i Trøndelag gir innspill

I Trøndelag er det mange kjente kvikkleireforekomster, og mange av våre byer og tettsteder er bygd på marine avsetninger. Av den grunn er Statsforvalteren spesielt opptatt av at risiko for kvikkleireskred alltid må tas på største alvor. Dette er særlig viktig i forbindelse med planprosesser etter plan- og bygningsloven.

- Det er alltid bedre å forebygge gjennom god planlegging, fremfor å reparere eller sikre når det har gått eller er i ferd med å gå galt, sier statsforvalter Frank Jenssen.

Hvert år behandler Statsforvalteren i Trøndelag rundt 600 kommunale plansaker, i tillegg kommer om lag 800 saker som handler om dispensasjon fra eksisterende plan.

Sakene viser at kommunene er ulike når det gjelder hvilken kompetanse og ressurser de har tilgjengelig i plansaker. Dette gjelder også når det kommer til grunnforhold og mulig risiko for kvikkleireskred.

I sitt høringssvar understreker derfor Statsforvalteren viktigheten av at den statlige sektormyndigheten aktivt deltar med sine geotekniske faglige vurderinger i den ordinære planprosessen.

Innspill til ny forvaltningsordning

I dag er det NVE som er sektormyndighet og har det overordnete ansvaret med tanke på forebygging av flomskader og skredulykker. Statsforvalteren har et delvis overlappende ansvarsområde, som sektormyndighet for samfunnssikkerhet og beredskap. Dette er en fordeling av forvaltningsansvar som i all hovedsak fungerer meget godt.

I 2017 varslet NVE at de, ut fra ressurssituasjonen, må nedprioritere sin medvirkning i forbindelse med høring i reguleringsplansaker. Dette mener Statsforvalteren er uheldig, og noe som i verste fall kan føre til alvorlige skredulykker som følge av tiltak i områder hvor tilstrekkelig geoteknisk avklaring ikke innhentes.

Statsforvalteren i Trøndelag mener at sektormyndigheten for skred og flom bør medvirke i alle relevante plansaker på alle plannivå, og ber derfor utvalget vurdere hvordan dette kan sikres på en best mulig måte.

- For å sikre at skred og flom blir godt nok ivaretatt i plansaker, spør vi utvalget om det kan være hensiktsmessig å samle plankompetansemiljøene for skred og flom med de for samfunnssikkerhet og beredskap når det kommer til behandling av kommunale plansaker, sier statsforvalter Frank Jenssen.

Gjerdrum-utvalget skal levere sin samlede utredning i form av en NOU innen 31. januar 2022.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.