Tiltaksplan for Setesdal Ryfylke og Setesdal Austhei villreinområder ute på høring

Resultat av klassifisering etter kvalitetsnormen for villrein for de nasjonale villreinområdene (ferdigstilt 2022) og de ikke-nasjonale villreinområdene (ferdigstilt 2023). Kilde: NINA Rapport 2372

Klima- og miljødepartementet har sendt tiltaksplan for Setesdal Ryfylke og Setesdal Austhei villreinområder ut på offentlig høring. Også tiltaksplanen for Hardangervidda villreinområde er sendt ut på høring.

Publisert 03.07.2025

Mål om å forbedre tilstanden i villreinområdene

Planene har som mål å snu den negative utviklingen og forbedre tilstanden i villreinområdene. Fristen for å sende inn innspill er 31. oktober 2025.

– Statsforvalteren i Agder fikk den 2. november 2022 i oppdrag fra Miljødirektoratet å lede arbeidet med å utarbeide faggrunnlag til tiltaksplan for Setesdal Ryfylke og Setesdal Austhei villreinområder, forteller miljøverndirektør Gunnar Ogwyn Lindaas.

Faggrunnlaget ble overlevert til Miljødirektoratet 1. desember 2023, og Miljødirektoratet overleverte 20. desember 2023 faggrunnlag med sine faglige anbefalinger til Klima- og miljødepartementet. 

– Da tok Klima- og miljødepartementet over prosessen og det er nå departementets forslag til tiltaksplaner som sendes ut på høring, fortsetter Lindaas. 

Mål om minimum middels kvalitet for alle villreinområder

For å ivareta levedyktige bestander av villrein etablerte regjeringen i 2020 en forskrift om «Kvalitetsnorm for villrein». Den første klassifiseringen av de 10 nasjonale villreinområdene ble gjennomført i 2022. Da ble 6 av 10 områder vurdert til å ha dårlig kvalitet etter kriteriene i kvalitetsnormen, ingen av områdene fikk god kvalitet. I våre områder ble Setesdal Ryfylke villreinområde vurdert til dårlig kvalitet. Setesdal Austhei ble vurdert til middels kvalitet, men med fare for få dårlig kvalitet. Særlig fragmentering av leveområdene, infrastruktur og menneskelig ferdsel trekkes frem som viktige årsaker til den negative utviklingen i villreinområdene.

Det er i kvalitetsnormen fastsatt mål om minimum middels kvalitet for alle villreinområder, og på lengre sikt at de nasjonale villreinområdene skal ha god kvalitet. Kvalitetsnormen fastslår at dersom kvalitetsmålene ikke blir nådd, eller det er fare for dette, bør Klima- og miljødepartementet i samråd med andre berørte myndigheter utarbeide en plan for hvordan kvaliteten likevel kan bli nådd. Slike planer skal avveies mot hensynet til igangværende virksomhet av stor samfunnsmessig betydning i området. Regjeringen besluttet høsten 2022 at det skulle iverksettes arbeid med å lage tiltaksplaner for de nasjonale villreinområdene som har fått dårlig og middels kvalitet

Departementet inviterer nå høringsinstanser og andre interesserte til å komme med innspill til tiltaksplanene. Høringsfrist er 31.10.2025.