Oppstart med frivillig vern av skog for ni områder i Agder

Høringsfrist:
28. april 2023 23.59
Bilde av edelløvskog i foreslåtte Steinsfjellet naturreservat i Lyngdal kommune.
Edelløvskog i foreslåtte Steinsfjellet naturreservat i Lyngdal kommune. Foto: Gry Gasbjerg Engemyr.

Statsforvalteren i Agder varsler oppstart av verneplanprosess for ni skogsområder i Agder. Områdene ligger i Bygland, Gjerstad, Grimstad, Hægebostad, Lindesnes, Lyngdal, Kristiansand og Åmli kommuner. Alle er tilbudt staten gjennom ordningen med frivillig vern av skog.

Publisert 22.03.2023

Ni områder foreslås vernet som naturreservat på Agder, jf. naturmangfoldloven § 37. Fire av de ni områdene er utvidelser av eksisterende reservater. Skorsfjell og utvidelsen av Heddeviksfjell naturreservat ligger i Bygland kommune, utvidelsen av Skiftenes naturreservat i Grimstad kommune, Morkheia ligger i Gjerstad kommune, Helvedesdalen i Lindesnes kommune, Steinsfjellet ligger i Lyngdal kommune, Einfasura ligger i Hægebostad kommune, utvidelsen av Nedre Timenes naturreservat ligger i Kristiansand kommune og utvidelsen av Urdvatn og Kallingshei naturreservat ligger i Åmli kommune. 

Alle områdene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog, som innebærer at områdene er tilbudt staten for vern av grunneier. Tilbudet er utarbeidet som en del av Norges Skogeierforbund sin avtale med Miljødirektoratet om å legge til rette for frivillig vern av skog. 

Formålet med oppstartsmeldingen er å invitere til samarbeid om gjennomføring av prosessen. Vi oppfordrer til å komme med innspill til verneplanarbeidet. Dette kan være forhold man mener bør omtales i verneforskriftene, reguleringer fra kommunene eller spesielle interesser som må ivaretas. 

Innspill sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 788, Stoa, 4809 Arendal, eller på epost til sfagpost@statsforvalteren.no innen mandag 28. april 2023. Vi ber om at innspillet merkes med saksnummer 2023/1614.