Søknad om endring av tillatelse for Østerhus avfallsanlegg

Høringsfrist:
25. mai 2022 23.59

Statsforvalteren har mottatt søknad fra Agder Renovasjon IKS om endring av tillatelse for Østerhus mottaks- og sorteringsanlegg for avfall på Østerhus industriområde i Grimstad kommune. Høringsfristen er 25.05.2022.

Publisert 26.04.2022

Med hjemmel i forskrift om begrensning av forurensning (forurensningsforskriften) §§ 36-5 til 36-8, legges søknad fra Agder Renovasjon IKS om tillatelse etter forurensningsloven for Østerhus mottaks- og sorteringsanlegg for avfall i Grimstad kommune, ut til offentlig høring.

Bakgrunn
Mottaks- og sorteringsanlegget for avfall ligger på Østerhus industriområde, gnr./bnr. 79/231, 256, 257 og 285 i Grimstad kommune. Anlegget mottar, sorterer og mellomlagrer avfall før viderelevering og gjenvinning, eller sluttbehandling av avfall. Agder Renovasjon IKS har en tillatelse til drift av omlastingsstasjon og sorteringsanlegg for avfall på Østerhus mottaksanlegg fra 30.06.2010, samt tillatelse til utvidelse av rammen for totale avfallsmengder gitt 28.10.13 (15 000 tonn årlig). Statsforvalteren ønsker å totalrevidere avfallsanleggets tillatelse etter forurensningsloven og har bedt om at Agder renovasjon søker om fornyet tillatelse for anlegget.

Anleggets eksisterende tillatelse er fra 2010 og regelverket har blitt endret vesentlig de siste årene. Endringene medfører bl.a. dokumentert kompetansekrav og krav til anleggets utforming og minimumskrav til mellomlagring av farlig avfall. I tillegg er anlegget omfattet av EUs industriutslippsdirektiv (IED) som regulerer utslipp fra industrivirksomhet. Direktivet er tatt inn i norsk rett gjennom blant annet forurensningsforskriften kapittel 36. BAT-konklusjoner for avfallshåndtering ble vedtatt 10.08.2018. Virksomheten ved Østerhus avfallsanlegg er omfattet av IED-kode 5.5) midlertidig lagring av farlig avfall med en samlet kapasitet på over 50 tonn. Det betyr at bedriften plikter å benytte seg av beste tilgjengelige teknikker (BAT – Best Available Techniques) som gjelder denne type virksomhet, jf. IED-direktivet og BREF for avfallsbehandling. 
En oversikt over BAT-konklusjoner finnes på http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/. BAT-konklusjoner for avfallsbehandling finnes under «Waste Treatment».

Du finner høringsbrevet, søknaden og vedlegg til høyre på denne siden. 

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden
Vi ber aktuelle myndigheter og berørte parter om informasjon om forhold som kan være av relevans i vurderingen av tiltakets miljø- og samfunnsmessige konsekvenser. Vi ønsker også opplysninger om naturkvaliteter som kan bli berørt av tiltaket.

Frist for kommentarer til søknaden er 25.05.2022. Eventuelle merknader sendes til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller til sfagpost@statsforvalteren.no. Merk ev. kommentarer med saksnr. 2017/2802.