Uttalelse med innsigelser til kommuneplanens arealdel i Rakkestad

Vi mener det er positivt at noen eksisterende byggeområder omgjøres til LNF-formål, og at kommunen ser ut til å ha gjennomført en god medvirkningsprosess. Foreslått boligutbygging utfordrer rammene i den regionale planen, men vi har akseptert kommunens argumentasjon for dette. Vi har likevel fremmet noen innsigelser til planforslaget.

Publisert 10.09.2023

Rakkestad kommunes forslag til ny arealdel av kommuneplanen ble sendt på høring i midten av juni. Kommuneplanens arealdel skal følge opp visjon, satsningsområder og arealstrategier i
kommuneplanens samfunnsdel som ble vedtatt av kommunestyret i 2022. I samfunnsdelen har kommunen tre satsningsområder; bærekraft, attraktiv og ung i Rakkestad.

Kommunen sine ønsker om utbyggingsmuligheter må balanseres mot nasjonale og vesentlige regionale hensyn. Videre er det viktig at kommuneplanens arealdel er i samsvar med plan- og bygningslovens krav, og at den blir et godt styringsverktøy for kommunens byggesaksbehandling. Dette er også viktig for å sikre nasjonale og regionale interesser.

Vi berømmer kommunen for at jordvern er vektlagt høyt i planarbeidet. Til tross for utfordringer med pandemi i løpet av planarbeidet ser det ut til å være gjennomført et bredt medvirkningsarbeid.

Vi har i vår uttalelse fremmet flere innsigelser til planforslaget, ut fra de nasjonale og regionale interessene vi er satt til å ivareta. Disse er knyttet til:

  • Mangelfull konsekvensutredning for nye utbyggingsområder og endrede bestemmelser
  • Unntak fra plankrav
  • Mangler ved risiko og sårbarhetsanalysen, som kan betydning for samfunnssikkerheten
  • Bestemmelsene om spredt bolig- og næringsbebyggelse i LNF-områder
  • Bestemmelsene om eksisterende fritidsboliger i "fjella" og i 100-metersbeltet langs vann og vassdrag
  • Manglende vurdering av konsekvensene for miljøtilstanden i vassdrag
  • Arealendring fra LNF-formål til næringsformål på Tjerbo torv

Hele uttalelsen, med vurderinger, råd og innsigelsespunkter, kan du lese her.

Av andre statlige høringsinstanser har også Bane NOR og Norges vassdrags- og energidirektorat fremmet innsigelser til planforslaget.