Uttalelse med innsigelser til kommuneplanens arealdel i Lunner

Vi mener det er positivt at planforslaget bygger på FNs bærekraftsmål, og at det foreslås noen plangrep som bidrar til å nå nasjonale og regionale mål. Vi mener likevel at kunnskapsgrunnlaget og vurderingene for endringene kunne vært grundigere. Vi har fremmet flere innsigelser for å ivareta nasjonale og regionale interesser.

Publisert 02.06.2023

Det er positivt at det er gjennomført noen arealutvekslinger med tilbakeføringer av byggeområder til LNF-formål. Planforslaget legger likevel opp til en økt arealbruk totalt sett, hvor 445 dekar foreslås omdisponert til boligformål og 602 dekar til næringsformål. Kommunen har en stor boligreserve i gjeldende kommuneplan. I vår uttalelse er vi derfor skeptiske til det store omfanget av foreslått omdisponering av nye arealer.

Det er en del punkter i planforslaget som er av en slik karakter at vi må fremme innsigelse for å sikre at nasjonale og vesentlige regionale interesser blir ivaretatt.

Vi fremmer innsigelse til planforslaget på grunn av mangelfull ivaretakelse av forhold som har vesentlig betydning for samfunnssikkerheten. Planbestemmelsene og plankart har vesentlige mangler som svekker oppfølging av samfunnssikkerhet og avdekte risikoer i kommunen.

Vi fremmer også en generell innsigelse til planforslaget fordi konsekvenser for miljøtilstand i vassdrag ikke er tilstrekkelig vurdert.

Vi fremmer videre innsigelse til den foreslåtte avgrensningen av LNF-formål med spredt boligetablering. Vi kan ikke se at denne endringen er konsekvensutredet. Omfanget av fritidsboliger som kan omgjøres til helårsboliger er derfor ikke klart. Videre mener vi at kommunen må se denne avgrensingen i sammenheng med de foreslåtte spredte boligområdene som er tatt inn i planforslaget. Vi mener det totale omfanget av spredt boligbebyggelse vil kunne stride med nasjonale føringer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging.

Av hensyn til nasjonale og vesentlig regionale natur-, landbruks- og jordverninteresser og samordnet areal- og transportplanlegging fremmer vi innsigelse til boligområde B11 Ballangrud. Vi fremmer også innsigelse til NÆ2/FOR Ruudsmarka næringspark på grunn av konflikt med nasjonale og vesentlig regionale landbruks- og jordverninteresser og føringer om samordnet areal- og transportplanlegging. Videre fremmer vi innsigelse til B8 Haugenvegen på grunn av konflikt med føringene om samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging og kartlagt sårbar naturtype.

Av hensyn til nasjonale føringer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging fremmer vi innsigelse til følgende nye boligområder: B3 Haakenstadlinna, B4 Haakenstadlinna, B5 Nordre Fegate, B12 Nedre Ulven og B15 Øvre Godli.

Vi fremmer innsigelse til B1 Myrvoll, NÆ3 Tæmmerterminal og TV1 Tursti Bøhrenstangen – Monserud på bakgrunn av at de kommer i konflikt med regional vannforvaltningsplan, kravene i vannforskriften § 12 og Rikspolitiske retningslinjer for vernede vassdrag.

Vi fremmer og innsigelse til deler av område B10 Malmgruben, av hensyn til truet naturtype.

Våre innsigelser er forankret i rundskrivene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet.

Hele uttalelsen med innsigelser og faglige råd kan du lese her.