Fremmer innsigelse til hyttebygging av hensyn til villrein og rovfugl

Flå kommune har sendt på høring et forslag til detaljregulering av Trytetjern vest. Statsforvalteren har fremmet innsigelse til forslaget og anbefaler at arbeidet med planen avsluttes.

Publisert 02.06.2023

Området ligger innenfor leveområdet til villreinen på Norefjell og Reinsjøfjell, i et kalvings- og oppvekstområde. Vi har derfor, i flere omganger, frarådet at dette området blir tatt i bruk til utbygging.

Det er utarbeidet et grundig dokumentasjonsunderlag som belyser saken,
spesielt med hensyn til planforslagets virkning på villrein og rovfugl. Vi mener resultatene som kommer frem burde resultert i at forslaget ikke ble lagt ut til offentlig ettersyn, men heller avsluttet.

Planområdet er vurdert å ha stor verdi for villrein og det er vurdert at utbyggingen som er foreslått vil medføre at det økologiske funksjonsområdet for villreinen vil bli sterkt forringet. Den samme vurderingen er også gjort for en arealkrevende og sårbar rovfuglart i området, og den negative konsekvensen for lokaliteten er vurdert til å gi betydelig miljøskade.

Det er dermed dokumentert at foreslått utbygging vil medføre alvorlig miljøskade ved forringelse av viktige funksjonsområder for villrein og rovfugl. Innsigelsen er gitt med de føringer som fremgår av Klima- og miljødepartementets rundskriv T-2/16 – Klargjøring av miljøforvaltningens innsigelsespraksis.

Hele uttalelsen med innsigelser kan du lese her.