Uttalelse med innsigelse til revisjon av Småhusplanen i Oslo

Statsforvalteren har fremmet innsigelse til planforslaget på grunn av manglende risiko- og sårbarhetsanalyse. Vi har også faglige råd knyttet til sosial bærekraft og til planens juridiske bestemmelser.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 13.06.2022

Formålet med Oslo kommunes revisjon av småhusplanen er å gi sterkere vern av småhusområdenes historiske og grønne karakter. Dette innebærer blant annet at småhusområdene skjermes for fortetting i større grad enn i dag. Landskap og eksisterende topografi skal i større grad bevares og store trær skal beskyttes mot inngrep. De frodige tomtene med store gamle trær er viktig for naturmangfoldet, og vi mener i hovedsak at det er bra at kommunens grønne områder bevares.

Siden Småhusplanen er en detaljregulering stilles det krav om at det gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) i forbindelse med planleggingen. En slik analyse har ikke blitt gjennomført og vi har derfor fremmet innsigelse til planen. I uttalelsen gir vi Oslo kommune et tilbud om dialogmøte, slik at vi kan hjelpe kommunen med å løse innsigelsen.

I tillegg har vi faglige kommentarer og råd knyttet til sosial bærekraft og til planens juridiske bestemmelser. Revisjonen medfører en ytterligere innstramming i bevaringen av forholdsvis store boligområder i ulike deler av kommunen. Ved å skjerme disse områdene mot fortetting kanaliserer man samtidig veksten til andre områder i byen. I vår uttalelse stiller vi spørsmål ved om dette bidrar til å opprettholde eksisterende strukturelle sosiale utfordringer i Oslo.

Hele uttalelsen med tilhørende vedlegg kan du lese her.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har også fremmet innsigelser til planforslaget. Grunnlaget for NVEs innsigelser er at sikkerhet mot flom og skred, og hensyn til energianlegg, ikke er utredet og ivaretatt i planen. NVEs innsigelser er sendt Statsforvalteren for samordning av statlige innsigelser. Vi har ikke funnet grunn til å avskjære NVEs innsigelser og derfor fremmet disse for kommunen.