Kjøp norsk mat

Mann som bære kasse med ferske grønnsaker
Ferske grønnsaker rett fra jordet Foto: Stockphoto.

Nå kan vi nyte blant annet jordbær, grønnsaker og nypoteter fra norske bønder. Vi oppfordrer alle til å kjøpe norsk mat i sommer.

Publisert 03.07.2023

Rådet «Spis norsk, spis sesong, spis opp» handler om bærekraftig kosthold. Det egner seg godt til vår oppfordring om å kjøpe norsk mat i tiden fremover. Sommeren er høysesong for norske råvarer, og nå finner vi et stort utvalg i butikk og lokale gårdsutsalg.

Du kan

  • Støtte bønder i nærområdet ditt ved å handle kortreist og lokalt
  • Ta bevisste valg på matbutikken, og velge norske varer fremfor import
  • Spise norsk mat som er i sesong
  • Spise opp maten din, og dermed bidra til mindre matsvinn

 

Norsk mat i sesong

Lurer du på hvilke råvarer som er i sesong nå? Da kan du ta titt i frukt.no sin sesongkalender. Ved å velge norsk mat, bidrar du til å opprettholde norsk matproduksjon.

Oslo og Viken er et sentralt område for matproduksjon med egnet klima og mye næringsrik jord. Det er 122 bønder som produserer bær og 124 som produserer frukt i vår region. Antall grønnsaksprodusenter er 174, og det er 179 potetprodusenter i regionen. Vi har en variert og rikholdig region med mye god mat, og det håper vi at du utforsker i sommer! 

(Tall fra Landbruksdirektoratet)

 

Takk for maten

Vi takker bøndene for å produsere og levere mat av høy kvalitet, slik at vi som forbrukere kan nyte mat på sitt beste gjennom sesongen. Matproduksjon er væravhengig, og det er tørt mange steder. Vanningsanlegg går for fullt. Vi er heldige som får nyte bær, grønnsaker, nypoteter og annet godt i disse tider.