Økt fokus på beitedyr i Rygge utvalgte kulturlandskap

Geiter i Rygge utvalgte kulturlandskap
Geiter i Rygge utvalgte kulturlandskap Foto: Geir Braathe.

UKL-midler bidrar til at geiter kan pleie kulturlandskapet i Rygge.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.11.2021

Rygge utvalgte kulturlandskap (UKL), som ligger i Moss kommune i Viken, består av et vakkert herregårdslandskap, rikt på kulturminner og naturverdier.

Området strekker seg over 31.000 dekar, og det er stort behov for å pleie kulturlandskapet for å ta vare på kulturminner og biologisk mangfold. Imidlertid er det i dag få beitedyr innenfor UKL-sonen i Rygge, og det er derfor ønskelig å legge mer til rette for dette.

God effekt

I år fikk geitebonde Geir Braathe i UNAS AS tilskudd fra UKL-midlene til å sette opp inngjerding til over 100 geiter på eiendommen sin.

Gjerdet er blant annet tilknyttet fjøset, slik at geitene kan gå inn og ut som de vil i et stort område. Ellers kombineres fast inngjerding med virtuelle gjerder som Nofence, slik at geitene kan beite også andre steder innenfor og utenfor UKL-sonen.  

Deler av inngjerdingen som omslutter det store området som geitene kan boltre seg på
Deler av inngjerdingen som omslutter det store området som geitene kan boltre seg på Foto: Stine Lilleby.

Braathe erfarer at UKL-midler til fast inngjerding har gjort geiteholdet lettere ved at geitene nå kan gå inn og ut av fjøset som de vil, og at det i sum blir mer beiting i UKL-sonen nå enn tidligere.

Rygge er ett av sju UKL-områder i Oslo og Viken

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket er et utvalg av Norges mest verdifulle kulturlandskap. Områdene er valgt ut fordi de har store biologiske og kulturhistoriske verdier.

I Oslo og Viken har vi sju områder med status "utvalgt kulturlandskap". Les mer om disse på nettsidene våre.