Varsler lovlighetskontroll av Drammen kommunestyres vedtak om bosetting av flyktninger

Kommunestyret i Drammen fattet den 13. februar 2024 vedtak om at kommunen kun skal ta imot ukrainske flyktninger. Vi har i dag varslet kommunen om at vi vil foreta en lovlighetskontroll av vedtaket.

Publisert 14.02.2024

Hvis «særlige grunner tilsier det», kan departementet på eget initiativ kontrollere om et kommunalt fattet vedtak er lovlig, jf. kommuneloven § 27-1 andre ledd. Myndigheten er delegert fra departementet til statsforvalterne. I forarbeidene til loven fremhever departementet at det generelt skal være en høy terskel for å iverksette lovlighetskontroll på eget initiativ. Ordningen skal være en sikkerhetsventil til bruk hvis Statsforvalteren blir oppmerksom på saker hvor det er tvil om lovligheten, for eksempel gjennom henvendelser fra innbyggere eller media.

Det er som utgangspunkt bare det endelige vedtaket i en sak som kan kontrolleres. Ved en lovlighetskontroll skal Statsforvalteren ta stilling til om vedtaket har et lovlig innhold, om det er truffet av rett myndighet, og om saksbehandlingsreglene er fulgt.

I dette tilfellet har vi kommet til at det er grunn til å kontrollere om kommunestyrets vedtak har et lovlig innhold. Vi har bedt kommunedirektøren om å redegjøre for vedtakets rettslige sider innen 28. februar 2024.