Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Flå tettbebyggelse - Flå kommune - Flå renseanlegg

Høyringsfrist:
11. mars 2024

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 30.06.2023 mottatt søknad fra Flå kommune om tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Flå tettbebyggelse.

Publisert 08.02.2024

Sammendrag av søknad

I 2017 besluttet Flå kommune å bygge nytt avløpsrenseanlegg på Elvemo i Flå kommune. Renseanlegget ble satt i drift i april 2022, og skal behandle avløpsvann fra Flå tettsted, Turufjell og Skarsdalen. Renseanlegget ligger innenfor Flå tettbebyggelse, som er regulert etter forurensningsforskriften kapittel 14.

Flå avløpsrenseanlegg er et biologisk-kjemisk SBR-anlegg. Anleggets bygg, forbehandlingstrinn, utjevningsbasseng, mikrofilter, avvanningsanlegg og slamlager er dimensjonert for 5 000 pe BOF5, mens nåværende SBR-trinn er dimensjonert for 2 000 pe BOF5. Det er lagt til rette for en trinnvis utbygging av avløpsrenseanlegget i takt med utbyggingen i Turufjell, Skardsdalen og Flå sentrum. Det er opplyst i søknaden at kapasiteten med enkle tiltak kan økes til 5000 pe BOF5. Det er lagt til rette for ytterligere utvidelse til 11 000-12 000 pe BOF5 ved å bygge et nytt bygg ved siden av eksisterende renseanlegg.

Flå kommune har i dag utslippstillatelse etter forurensningsforskriften kapittel 13 for Flå avløpsrenseanlegg, datert 22.10.2019. Tillatelsen åpner for tilknytning av inntil 1 990 pe. For å sikre at fremtidig bebyggelse kan tilknyttes avløpsanlegget uten at dette medfører brudd på utslippstillatelsen, har Flå kommune søkt om ny utslippstillatelse med utvidet pe-ramme.

Kommunen søker om tillatelse til utslipp av inntil 9 000 pe BOF5 i maksuke, med 90 % rensing av BOF5 eller maksimal utløpskonsentrasjon på 25 mg O2/l, 80 % rensing av KOFCR eller maksimal utløpskonsentrasjon på 125 mg O2/l og 93 % rensing av fosfor beregnet som årlig middelverdi. Det søkes også om maksimal utløpskonsentrasjon på 100 TKB/100 ml. Kommunen søker ikke om rensekrav for nitrogen. Flå avløpsrenseanlegg har utslipp til Hallingdalselva. 

Transportsystemet for avløpsvann innenfor tettbebyggelsen består av ca. 22,1 kilometer avløpsnett og 7 kommunale avløpspumpestasjoner. Avløpsnettet består utelukkende av separatsystem. Det er opplyst i søknaden at den største utfordringen for det eksisterende ledningsanlegget i Flå er høy innlekkasje av overvann. Årsakene til dette antas å være innlekkasje i utett avløpsnett, feilkoblinger/påkoblinger av overvannssystemer på avløpsnettet (takrenner, systemer for smeltevann, etc.), innlekking på pumpestasjoner, samt en del dårlige private ledninger. Dette medfører forurensing i form av lekkasjer fra ledningsanlegget og overløpsdrift fra pumpestasjoner og renseanlegg.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Flå kommune lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 11.03.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2019/16245.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
11. mars 2024

Kontaktpersonar