Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av urenset avløpsvann ved midlertidig stans av Alvim avløpsrenseanlegg i Sarpsborg kommune

Høyringsfrist:
5. februar 2024 23:59

Statsforvalteren har mottatt søknad fra Sarpsborg kommune om tillatelse etter forurensningsloven til midlertidig utslipp av urenset avløpsvann i forbindelse med ombygging av Alvim avløpsrenseanlegg. Kommunen søker om midlertidig tillatelse for utslipp av urenset avløpsvann med en varighet på 3 måneder, i perioden 22.09.2025 til 12.12.2025.

Publisert 04.01.2024

Bakgrunn

Alvim avløpsrenseanlegg skal bygges om for å møte behovet for økt kapasitet, sekundærrensing og nitrogenrensing.

Sammendrag av søknaden

I forbindelse med ombygging av Alvim avløpsrenseanlegg for bygging av sekundærrensing og nitrogenrensing, øke kapasiteten og nødvendige oppgraderinger av anlegget, planlegger Sarpsborg kommune full stans av anlegget i perioden 22.09.2025 til 12.12.2025. Kommunen søker om utslipp av urenset avløpsslam til Glomma i størrelsesorden 58 211 pe BOF5 i omsøkt periode.

Alvim avløpsrenseanlegg skal bygges om med sekundærrensetrinn og nitrogenrensetrinn (biotrinn) innen 31.12.2026. Eksisterende avløpsrenseanlegg skal holdes i drift inntil biotrinnet er ferdigbygget og skal tilkobles. Kommunen skal også oppgradere tre pumpestasjoner og deler av ledningsnettet frem til avløpsrenseanlegget.

Sarpsborg kommune ønsker å gjennomføre ombygging av eksisterende avløpsrenseanlegg under full stans, for å redusere risiko forbundet med gjennomføringsevne og sikkerhet for arbeiderene som gjennomfører ombyggingen.

Vurdering av ombyggingsforløp; full stans eller linjevis ombygging

Kommunen mener at Alvim avløpsrenseanlegg må stanses i tre måneder for å få gjennomført flere av ombyggingene og omkoblingene i anlegget. Ved at alle arbeidsoperasjoner kan gjøres samtidig under nedstengingen, så korter dette ned den totale ombyggingstiden. Tilkobling av nye avløpsledninger fra pumpestasjoner vil utføres i samme periode, for å forhindre at kommunen trenger nye perioder for utslipp av urenset avløpsvann i forbindelse med arbeidene med pumpestasjonene.

Linjevis ombygging vil ha en varighet på 6 måneder, men det medfører stor risiko knyttet til gjennomføring av arbeid på grunn av sikkerhet og fremdrift. Da enkelte av arbeidene kun kan gjøres under full stans, så er det ved linjevis ombygging også behov for stans av avløpsrenseanlegget i en periode på ca. 10 uker. Det er også behov for en periode på ca. 5,5 uker med redusert kapasitet på anlegget, som medfører store overløpsutslipp ved to pumpestasjoner for å begrense tilførsel inn til avløpsrenseanlegget.

Ved samtidig ombygging planlegger kommunen full stans av Alvim avløpsrenseanlegg og utslipp av urenset avløpsvann over en periode på 82 døgn. Ved linjevis ombygging planlegger kommunen full stans i 70 døgn og redusert kapasitet i 59 døgn, med en total periode over 129 døgn med enten full eller delvis stans i Alvim avløpsrenseanlegg. Forskjellen i utslippsmengdene ved full stans sammenlignet med linjevis ombygging er små, mellom 0-2,1 % for de aktuelle parameterne (KOF, BOF5, suspendert stoff, totalt-fosfor og totalt-nitrogen).

Miljørisikovurderingen i revidert søknad fra 30.11.2023, viser at midlertidig utslipp av urenset avløpsvann ved begge ombyggingsalternativene, vil ha liten betydning for Glomma. Eventuelle negative effekter ved utslippet i ombyggingsperioden vil være midlertidige og anses som nødvendig for å oppgradere Alvim avløpsrenseanlegg. Oppgraderingen av avløpsrenseanlegget er å anse som et miljøtiltak, da det vil være med på å redusere tilførselen av organiske- og næringsstoffer til Glomma og Oslofjorden. For at ombyggingen av anlegget skal kunne gjennomføres er prosjektet avhengig av en tillatelse til midlertidig stans og midlertidig utslipp av urenset avløpsvann.

Utslippet av urenset avløpsvann er tenkt fordelt på tre utslippspunkter i Glomma. Utslippet og konsentrasjonene av utslippskomponentene vil derfor ikke bli konsentrert i et mindre utslippsområde.

Miljøkonsekvensene med hensyn til utslippsmengder ved ombygging med full stans sammenlignet med linjevis ombygging, er ubetydelig. Søker vurderer den miljømessige gevinsten av linjevis utbygging som ubetydelig sammenlignet med den økte risikoen for å ikke klare å gjennomføre ombyggingen på grunn av usikkerhetene tilknyttet sikkerhet og fremdrift.

Mikroplast, kloakksøppel, septikslam og industripåslipp

I perioden med midlertidig utslipp av urenset avløpsvann forventes det at en økt mengde mikroplast vil slippes ut i resipienten og fraktes videre ut mot Oslofjorden. Større mikroplastfragmenter binder seg ofte til partikler og forventes tilført avløpslammet. Det foreligger i dag ingen målinger på mikroplast på hverken renset eller urenset avløpsvann fra Alvim avløpsrenseanlegg.

Kommunen planlegger å løse håndtering av kloakksøppel i perioden med full stans av avløpsrenseanlegget ved pumpestasjonene. Håndteringen vil i hovedsak håndteres ved pumpestasjonen Torsbekken, som mottar hovedmengden kloakksøppel. Kloakksøppel er normalt håndtert i forbehandlingen i avløpsrenseanlegget, som er den delen som skal bygges om. Et midlertidig tiltak inne på anlegget er svært krevende fordi det er plassmangel på grunn av bygningsarbeidene.

Under full stans av Alvim avløpsrenseanlegg skal septikslam samles opp slik som i dag, men må transporteres et annet sted. Kommunen er i dialog med Halden kommune og FREVAR KF om muligheten til at de kan motta septikslam i aktuell periode.

Kommunen har gått i dialog med de største aktørene i Sarpsborg kommune som har påslipp til avløpsnettet, og informert om at det i perioden for ombygging av avløpsrenseanlegget, vil bli periodevis stans i anlegget. Kommunen har bedt aktørene om å gå gjennom eventuelle tiltak de kan gjøre for å redusere påslipp i denne perioden. Det vil bli utarbeidet en tiltaksliste som kan ettersendes på forespørsel.

Hensyn til fiskevandring og gyteområder i Glomma

Vannføringen ved Alvim havn overgår stort sett 350 000 liter per sekund. Utslippet av urenset avløpsvann er anslått til 184-620 liter per sekund. På grunn av fortynning vil derfor utslippsverdiene være små.

Søker antar at utslippene vil ha liten effekt på funksjonsområdene for fisk for en periode på fire måneder. I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Sarpsborg kommune lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

Eventuelle uttalelser til søknaden sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 05.02.2024. Uttalelser sendes skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med: Saksnummer: 2023/9685.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
5. februar 2024 23:59