Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og sprengning i Glomma ved Melløs havn i Sarpsborg kommune

Høyringsfrist:
30. januar 2024

Borregaard AS har søkt Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og sprengning i Glomma ved Melløs havn i Sarpsborg kommune. 

Publisert 22.12.2023

Sammendrag av søknaden 

Borregaard AS fikk tidligere en tillatelse fra Statsforvalteren til mudring i forbindelse med økning av seilingsdybde ved Melløs havn. I tillatelsen (2022.0164.T) datert 18.02.2022, ble det satt vilkår om å gjennomføre avbøtende tiltak dersom sedimentene etter mudringen var i tilstandsklasse III – V (vilkår 4.3). Prøver fra overflatesedimentene viste overskridelse av tilstandsklasse II for flere metaller og PAH-forbindelser. Prøver fra dypereliggende sediment viste ingen indikasjon på at miljøgifter fra overliggende forurensede sedimenter har spredt seg videre nedover. Borregaard AS har derfor søkt om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Melløs havn i forbindelse med ytterligere økt seilingsdybde og opprydning av forurensede sedimenter. Massene skal tas opp fra fartøy, lastes på lekter og legges i isolerte barkbinger før de blir prøvetatt og transportert til deponi. Det vil også være behov for å sprenge noe fjell for å nå riktig seilingsdybde.

Tiltaket omfatter mudring av inntil 1150 m3, hvorav ca. 20 m3 innebærer sprengning. Tiltaket vil påvirke et areal på ca. 1700 m2 og ha en mudringsdybde på 0,5 m.

Det er planlagt å bruke turbiditetsmålinger og lokk på skuff til gravemaskin som avbøtende tiltak.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 30. januar 2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2021/30698».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høyringsfrist:
30. januar 2024