Høring av søknad om midlertidig tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av Søndre Blefjell tettbebyggelse - Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS - Flesberg kommune

Høyringsfrist:
12. januar 2024

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 21.12.2021 mottatt søknad fra Asplan Viak, på vegne av Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS. Det søkes om midlertidig tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Ådalen avløpsanlegg med tilhørende tettbebyggelse.

Publisert 08.12.2023

Statsforvalteren i Oslo og Viken viser til søknad mottatt første gang 21.12.2021 fra Asplan Viak AS, på vegne av Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS (heretter: BLEVA). Det søkes om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av Søndre Blefjell tettbebyggelse i Flesberg kommune. Vi viser også til revidert søknad mottatt 13.06.2023, samt søknad om midlertidig dispensasjon fra forurensningsforskriften § 14-11, datert 31.05.2023.

Sammendrag av søknaden

Asplan Viak søker, på vegne av BLEVA, om midlertidig utslippstillatelse for Ådalen avløpsrenseanlegg i Flesberg kommune. BLEVA sitt avløpsrenseanlegg ligger innenfor Søndre Blefjell tettbebyggelse. Tettbebyggelsen har et samlet utslipp av kommunalt avløpsvann større enn 2 000 pe til ferskvann. Denne tettbebyggelsen er dermed regulert etter forurensningsforskriften kap. 14 med Statsforvalteren som forurensningsmyndighet.

Ådalen avløpsrenseanlegg har vært i drift siden 2008, og består i dag av et infiltrasjonsanlegg med mekanisk-biologisk forbehandling. Infiltrasjonsanlegget skal utvides i 2024, slik at det får samme kapasitet som det biologiske rensetrinnet, det vil si 350 m3/døgn eller tilsvarende 3 000 pe.

Det søkes en midlertidig tillatelse til utslipp fra del av Søndre Blefjell tettbebyggelse, med samlet tilført avløpsmengde på 3 000 pe (BOF5) i maksuke. Den midlertidige tillatelsen skal gjelde for avløpsrenseanlegget med det utvidede infiltrasjonsanlegget, frem til det avgjøres hvorvidt det skal bygges et nytt større hovedrenseanlegg i Ådalen.

Det er flere momenter som gjør det usikkert hvorvidt det vil være aktuelt med et større hovedrenseanlegg i Ådalen. Blant annet er EUs Avløpsdirektiv under revidering, og endringene vil ta tid å innarbeide i norsk regelverk. Videre skal Flesberg kommune utarbeide en overordnet VA-plan for Blefjell i 2024, som kan forventes ferdig tidligst i løpet av 2024-2025. Konklusjoner og føringer i denne planen vil være avgjørende for hvordan Ådalen avløpsrenseanlegg skal utvikles i fremtiden. Videre er BLEVA i en prosess med å undersøke hvordan akkreditert prøvetaking kan innføres ved Ådalen avløpsrenseanlegg. BLEVA ønsker i utgangspunktet å kunne videreføre løsningen med infiltrasjonsanlegg, da dette er godt tilpasset den store variasjonen i tilførsel av avløpsvann, som er typisk for hytteområder. Dersom det ikke lar seg gjøre å finne en akkreditert løsning for prøvetaking ved det eksisterende avløpsrenseanlegget, vil det være behov for en ombygging av anlegget som estimeres ferdigstilt i 2030.

I perioden frem til 2030 er det behov for en utvidet utslippstillatelse for anlegget. Det søkes om å drifte Ådalen avløpsrenseanlegg etter minstekravene i forurensningsforskriften kap. 14 i denne perioden, nærmere bestemt at utslippet skal etableres og drives i samsvar med kravene i §§ 14-6 til 14-16 i forurensningsforskriften, med en midlertidig dispensasjon fra § 14-11 om akkreditert prøvetaking.

Avløpsnettet tilknyttet Ådalen avløpsrenseanlegg, er bygd ut fra 2006 frem til 2023. Avløpsnettet består kun av separatsystem. Det er ikke påvist noe tap eller lekkasjer på avløpsnettet. Andelen fremmedvann som tilføres avløpsnettet er anslått tilnærmet null. Det beskrives at det ikke har forekommet overløp fra interne pumpestasjoner på avløpsrenseanlegget eller pumpestasjoner på avløpsnettet de siste fem årene.

Renset avløpsvann fra Ådalen avløpsrenseanlegg renner etter infiltrasjon ut gjennom et skogsområde og ned til Delesbekken, og videre ut i Beinsvatnet. Beinsvatnet har utløp til Beinsvasselva, som renner ut i Numedalslågen. I søknaden er det beskrevet at analyseresultater fra Delesbekken viser en endring fra tilstandsklasse svært god for nitrogen oppstrøms, til svært dårlig for nitrogen nedstrøms. Dette antas å ha sammenheng med nitrogenutslipp fra Ådalen avløpsrenseanlegg. For parameterne fosfor og begroingsalger er Delesbekken i tilstandsklasse svært god. Beinsvatnet er i tilstandsklasse svært god for alle analyseparametre.

Det angis videre at ifm. innføring av akkreditert prøvetaking vil renset avløpsvann etter prøvetaking bli overført til infiltrasjon i en grusforekomst som har avrenning til Ådalselva, alternativt føres det rensede avløpsvannet i rør ut i Beinsvatnet, for å avlaste Delesbekken.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra BLEVA lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 12.01.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2021/37989.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

 

Høyringsfrist:
12. januar 2024