Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av tettbebyggelse – Ble Fjellskog AS – Flesberg kommune

Høyringsfrist:
3. november 2023

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 28.03.2022 mottatt søknad fra Ipec Miljø AS, på vegne av Ble Fjellskog AS. Det søkes om tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av Søndre Blefjell tettbebyggelse.

Publisert 03.10.2023

Sammendrag av søknaden

Ble Fjellskog AS sitt avløpsanlegg ligger innenfor Søndre Blefjell tettbebyggelse. Tettbebyggelsen har et samlet utslipp av kommunalt avløpsvann større enn 2 000 pe til ferskvann. Denne tettbebyggelsen er dermed regulert etter forurensningsforskriften kap. 14 med Statsforvalteren som forurensningsmyndighet.

På bakgrunn av utbygging av hytter på Nipeto og Gampeflå hytteområde, søker Ble Fjellskog AS om utvidet og endret utslippstillatelse for sitt avløpsanlegg. Ble Fjellskog AS har i dag en tillatelse gitt av Flesberg kommune for inntil 250 hytter, datert 01.03.2007.

Ble Fjellskog AS søker om utslipp fra del av Søndre Blefjell tettbebyggelse, med samlet tilført avløpsmengde på 1 500 pe (BOF5) i maksuke. Dette omfatter tilførsel fra alle hyttene tilhørende gbnr. 142/2, 142/1 og 145/1. Det totale antallet tilknyttede hytter vil være 300 stk., hvorav 11 av disse er leiligheter. Det er lagt til grunn en gjennomsnittlig belastning på 5 pe per hytte. Det søkes ikke om mottak av septikslam ved avløpsanlegget.

Avløpsrenseanlegget har et biologisk rensetrinn, kjemisk fellingsanlegg for fosforfjerning og deretter diffust utslipp gjennom et kunstig oppbygd etterpoleringsområde, før avrenning til myrområde. Til slutt vil det rensede avløpsvannet ende i Nipetobekken som renner videre til Pukkverkselva og Numedalslågen.

Søker skriver at avstanden til nærmeste bebyggelse nedstrøms avløpsrenseanlegget er lang, og at det i praksis ikke er noen berørte naboer til verken selve anlegget eller utslippet av renset avløpsvann. De nærmeste hyttene ligger oppstrøms avløpsrenseanlegget og er tilkoblet som brukere av anlegget. Avstanden til disse er flere hundre meter, og de har ikke vært berørt gjennom de årene som avløpsrenseanlegget har vært i drift, beskrives det i søknaden.

Ble Fjellskog AS søker om 90 % renseeffekt for fosfor (årsmidlet). Det søkes om renseeffekt på 90 % for BOF5 og KOFCR (døgnmidlet), samt konsentrasjoner i utslippet på 75 mg O2/l for KOFCR og 25 mg O2/l for BOF5. Det søkes også om følgende restutslipp totalt per år: 810 kg BOF5, 24,3 kg total-fosfor og 2 025 kg KOFCR. Videre forventes en renseeffekt på 50 % for nitrogen og 90 % for TKB. Vi understreker at de omsøkte renseeffektene er etter biologisk-kjemisk rensing, dvs. før etterpolering med påfølgende avrenning til myr.

I søknaden mottatt den 28.03.2022 ble det skissert at planen var å utvide anlegget til en kapasitet på 1 500 pe i løpet av våren 2022. I revidert søknad av 21.08.2023 opplyses det om at anlegget nå er ferdigstilt og har vært i drift siden 01.12.2022. Det opplyses også om at anlegget er bygd slik at kravene i forurensningsforskriften kap. 14 er ivaretatt. Det opplyses om at anlegget vil ta akkrediterte prøver på både innløp og utløp fra avløpsrenseanlegget. Statsforvalteren er imidlertid kjent med at prøvetakingen per dags dato ikke er akkreditert, men at prosessen opp mot Norsk Akkreditering pågår i disse dager.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Ble Fjellskog AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 03.11.2023. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2022/10821.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.