Søknad om forlengelse av midlertidig konsesjon - Nesodden Renovasjon AS

Høyringsfrist:
5. oktober 2023

Nesodden Renovasjon AS har søkt om forlenget tillatelse etter forurensningsloven for drift av sorteringsanlegget på Ruud gård, i Nesodden kommune. 

For at saken skal bli tilstrekkelig belyst før Statsforvalteren fatter vedtak i saken, ber vi berørte parter om å uttale seg om søknaden.

Frist for å sende uttalelser til søknaden er 05.10.2023.

Publisert 06.09.2023

Statsforvalteren har den 07.07.2023 mottatt søknad fra SWECO Norge AS på vegne av Nesodden Renovasjon AS om forlengelse av tillatelse etter forurensningsloven datert 31.03.2021, på lokaliteten Ruud gård i Nesodden kommune.

I samsvar med forurensningsforskriften § 36-7, sender vi søknaden på høring til de berørte offentlige organer og myndigheter, organisasjoner som ivaretar allmenne interesser som vedtaket angår, samt andre som kan bli særlig berørt. Dette for at saken skal bli tilstrekkelig belyst før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Sammendrag av søknaden

Nesodden Renovasjon AS ønsker å forlenge sin drift av sorteringsanlegget på Ruud gård i Nesodden kommune.

Nesodden kommune vedtok den 05.03.2013 at Nesodden Renovasjon skulle få en dispensasjon fra kommuneplanens arealavsetning til LNF-område for videre drift. Det ble gitt en dispensasjon med en tidsramme på opptil 8 år (til 05.03.2021) med hjemmel i plan- og bygningsloven § 19-2. Statsforvalteren ga da en tillatelse etter forurensningsloven som ville gjelde frem til 31.12.2019. Nesodden kommune forlenget den 19.01.2021 dispensasjonen fra kommuneplanens areadel til 03.02.2024, hvor Statsforvalteren ga en midlertidig tillatelse med samme utløpsdato.

I søknaden innsendt 07.07.2023 har bedriften vurdert at en regulering vil kreve en konsekvensutredning for naturmangfold. De fremlegger en fremdriftsplan, hvor det er estimert at en endelig vedtatt regulering for området tidligst vil foreligge i årsskiftet 2024/2025. Nesodden Renovasjon AS søker derfor om at den midlertidige tillatelsen skal forlenges frem til 03.10.2025 for å sikre tilstrekkelig med tid til utarbeidelse og reguleringsplan. Nesodden Renovasjon AS opplyser at de er i prosess med å søke kommunen om midlertidig dispensasjon fra arealformålet. Det søkes ikke om økte mengder eller endret driftstid.

Forventninger til høringsuttalelsene

Statsforvalteren oppfordrer høringsinstansene til å komme med begrunnede synspunkter på om

tillatelse skal gis eller ikke, eventuelt med konkrete forslag til avbøtende tiltak og vilkår. Dersom høringsinstansen er kjent med forhold som ikke er tilstrekkelig opplyst i søknaden, ønsker vi informasjon om det.

Deler av høringsuttalelser kan bli sitert i vedtaket om tillatelse skal gis eller ikke. Dersom uttalelsene er omfattende, er det en fordel om det utarbeides et sammendrag som kan brukes til dette.

Arealbruk reguleres gjennom plan- og bygningsloven der kommunen er forvaltningsmyndighet. Uttalelser knyttet til kommunens/statens vedtatte arealdisponeringer (arealplan, reguleringsplan og eventuell dispensasjon fra reguleringsplan) vektlegger vi derfor ikke i vår vurdering.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at alle har anledning til å gi høringsinnspill, uavhengig av om man er oppført på høringslisten.

Høringsfrist

Eventuelle uttalelser til søknaden sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 05.10.2023. Uttalelser sendes skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med: Saksnummer: 2019/47037.

Informasjon om videre saksgang

Etter at høringsinnspillene har kommet inn til Statsforvalteren, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak om tillatelse blir gitt og eventuelt på hvilke vilkår.

Høyringsfrist:
5. oktober 2023