Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra tettbebyggelse - Hokksund avløpsrenseanlegg - Øvre Eiker kommune

Høyringsfrist:
4. august 2023

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 10.01.2023 mottatt søknad fra Øvre Eiker kommune om utslipp av kommunalt avløpsvann fra Hokksund avløpsrenseanlegg med tilhørende tettbebyggelse.

Publisert 23.06.2023

Sammendrag av søknaden

Øvre Eiker kommune søker om tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Hokksund tettbebyggelse. Kommunen søker om en utslippsramme på 30 000 pe BOF5 for tettbebyggelsen. Tettbebyggelsen er regulert etter forurensningsforskriften kapittel 14.

Kommunen har i dag utslippstillatelse for Hokksund avløpsrenseanlegg fra Fylkesmannen i Buskerud, datert 13.03.2002. Hokksund avløpsrenseanlegg er et mekanisk/kjemisk primærfellingsanlegg med en dimensjonerende kapasitet på 15 000 pe BOF5. Avløpsrenseanlegget har per i dag ikke et biologisk rensetrinn som sikrer tilstrekkelig rensing av organisk stoff for å overholde sekundærrensekravet. For å tilfredsstille kravet skal det etableres et nytt avløpsrenseanlegg som erstatter det eksisterende avløpsrenseanlegget. Det nye avløpsrenseanlegget planlegges etablert på samme tomt som det eksisterende anlegget, og forventes å stå klart i 2026. Anlegget vil ha en dimensjonerende kapasitet på 30 000 pe BOF5, og planlegges med nitrogenrensning.

Frem til det nye anlegget er ferdig søkes det om 75 % rensing av BOF5 og 75 % rensing av KOFCR, målt som årsmidlet renseeffekt. Dette er lempeligere rensekrav enn minstekravene til rensing av organisk stoff i forurensningsforskriften § 14-2 (70 % rensing av BOF5 eller maksimal utslippskonsentrasjon på 25 mg O2/l, og 75 % rensing av KOFCR eller maksimal utslippskonsentrasjon på 125 mg O2/l). Det søkes også om 93 % rensing av fosfor.

Fra det nye avløpsrenseanlegget er ferdig søkes det om tillatelse til utslipp av inntil 30 000 pe BOF5, med 80 % rensing av BOF5 eller maksimalt 25 mg O2/l, 85 % rensing av KOFCR eller maksimalt 125 mg O2/l og 93 % rensing av fosfor. I tillegg søkes det om 70 % rensing av nitrogen. Hokksund avløpsrenseanlegg har utslipp til Drammenselva.

Det er opplyst i søknaden at Hokksund avløpsrenseanlegg hovedsakelig betjener boligbebyggelse. Avløpsanlegget har lite påslipp fra industri og fritidsbebyggelse, og belastningen på anlegget er derfor forholdsvis jevn over året. Avløpsanlegget har likevel en økning i hydraulisk belastning i smelte- og nedbørsperioder. Dette er et resultat av at det kommunale avløpsnettet i Øvre Eiker kommune består av både felles- og separatsystem. Kommunens avløpssystem består av 37 pumpestasjoner og ca. 118 km avløpsnett.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Øvre Eiker kommune lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 04.08.2023. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2021/26360.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.