Høring av søknad om midlertidig tillatelse etter forurensningsloven – NRVA – Krogstad biogassanlegg – Lillestrøm kommune

Høyringsfrist:
4. august 2023

Statsforvalteren har den 27.04.2023 mottatt søknad fra Nedre Romerike Vann- og Avløpsselskap IKS om midlertidig tillatelse etter forurensningsloven for Krogstad biogassanlegg på Krogstad Miljøpark i Lillestrøm kommune.

Publisert 30.06.2023

Sammendrag av søknaden

Søknaden omhandler Nedre Romerike Vann- og Avløpsselskap IKS (heretter: NRVA) sitt biogassanlegg som er under oppføring i Krogstad Miljøpark i Lillestrøm kommune. NRVA har tillatelse gitt av Statsforvalteren den 30.12.2021 til drift av biogassanlegget. I tillatelsen er det stilt vilkår om at utslipp av prosessvann fra anlegget, samt forurenset avrenningsvann fra mellomlagringsplate for slam, skal føres inn på kommunalt avløpsnett til Tangen avløpsrenseanlegg med utslipp i Glomma.

NRVA søker nå om utslipp av prosessvann og avrenningsvann til Krogstadbekken fra oppstart av anlegget i slutten av 2024, og frem til 01.01.2027. Bakgrunnen for søknaden er at rammetillatelse gitt av Lillestrøm kommune til bygging av overføringsledning til kommunalt nett, ble opphevet av Statsforvalterens juridiske avdeling, etter klage fra Naturvernforbundet. Naturvernforbundet klaget på at det var gitt dispensasjon for bygging i LNF-området i stedet for at det var en forutgående reguleringsprosess med konsekvensutredning. Det er nå startet opp en reguleringsplanprosess for overføringsledningen. Basert på at det forutsettes utslipp til kommunalt nett i tillatelsen gitt av Statsforvalteren, vil dette medføre store forsinkelser for igangsettelsen av biogassanlegget. NRVA legger til grunn at ny overføringsledning skal være etablert og satt i drift høsten 2026, og søker derfor om lokalt utslipp i Krogstadbekken i mellomtiden.

Det søkes om midlertidig utslipp til Krogstadbekken av følgende vannstrømmer:

  • Behandlet rejektvann fra biogassprosessen
  • Behandlet avrenningsvann fra etablert mellomlager for slam

Både rejektvannet og avrenningsvannet fra mellomlageret skal behandles i et inndampingsanlegg, og kondensatet derfra vil bli viderebehandlet (etterpolert) i et omvendt osmoseanlegg.

Det ferdigbehandlede kondensatet (RO-behandlet) vil ha en temperatur på 10 – 20 °C ved utløp fra biogassanlegget, og temperaturen forventes å ligge i området 5 –15 °C ved utløp i Krogstadbekken. NRVA opplyser videre om at det basert på erfaringer fra tilsvarende anlegg forventes at RO-behandlet kondensat vil være tilnærmet fritt for tungmetaller og organiske miljøgifter. Ut over dette vil det behandlede rejektvannet være fritt for virus, bakterier og parasitter siden slammet først er sterilisert ved termisk hydrolyse og at rejektvannet deretter er inndampet.

NRVA søker om følgende gjennomsnittsverdier over året for renset rejektvann/RO-behandlet kondensat:

pH: 6-9

KOF: 30 mg O2/l

Tot-N: 10 mg/l

Tot-P: 0,005 mg/l

Suspendert stoff: 2 mg/l

Utslippet av renset prosessvann og avrenningsvann til Krogstadbekken i 2027 er beregnet til en midlere verdi på 85 m3/døgn eller 31 062 m3/år (dette er imidlertid inkludert en mengde renset sanitæravløpsvann på 1 460 m3 år). Utslipp av sanitært avløpsvann reguleres ikke i tillatelse etter forurensningsloven, men er kommunens myndighetsområde. NRVA må derfor gå i dialog med Lillestrøm kommune hva gjelder utslipp av sanitært avløpsvann.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 04.08.2023. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2023/15998».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.