Høring av tiltaksplan forurenset grunn og avrenning fra permanent fylling for tunnelboremasser (TBM) på Åsland anleggsområde

Høyringsfrist:
5. juli 2023

I forbindelse med avslutning av anleggsarbeidet som har foregått på Åsland med bygging av Follobanen skal området tilbakeføres og det skal ligge ca 3 millioner m3 tunnelboremasser på området permanent. Det er utarbeidet miljørisikovurdering og tiltaksplan for forurenset grunn. Vi har vurdert at tiltaksplan forurenset grunn og avrenning fra TBM masser Åsland skal behandles med en tillatelse etter forurensningsloven. Fordi saken haster, er høringsfristen noe kortere enn normalt. 

Publisert 12.06.2023

Tiltaksplan forurenset grunn

Anleggsområdet på Åsland har vært adkomst og riggområde for tunnelboremaskiner, for produksjon av tunnelelement, riggområde for maskiner, utstyr, bo - og kontorrigger, samt deponiområde for masser fra tunneldrivingen. I henhold til regelverket skal det derfor utarbeides tiltaksplan forurenset grunn. Prøvetakingen som er utført viser lite forurensning i grunnen, men overskridelser i noen prøvepunkter hovedsakelig innenfor tilstandsklasse 2. Statsforvalteren har fått delegert myndighet for terrenginngrep i forurenset grunn i forbindelse med anleggsarbeidet til Follobanen og behandler tiltaksplanen med en tillatelse etter forurensningsloven.

Flytting av TBM masser internt på anleggsområde

På Åsland er det lagt ca. 3 millioner m3 masser fra drivingen av tunnelen til Follobanen. Dette er i samsvar med reguleringsplanen for området. I forbindelse med arbeidet som nå skal utføres skal det flyttes på ca. 750 000 m3 masser internt på Åsland og det skal etableres en permanent fylling. Det har vært utfordringer rundt avrenning av uran og sulfat fra disse massene og dette har vist seg å være en mer langvarig situasjon enn først antatt. Vi ser derfor behov for å stille vilkår til fyllingen etter forurensningsloven.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir tiltaksplanen med tilhørende dokumenter lagt ut til offentlig gjennomsyn. Dokumentene kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 05.07.2023. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss.

Merk uttalelsen med «høringsuttalelse i sak 2019/2814».

Informasjon om videre saksgang

Eventuelle høringsuttalelser vil sendes til Bane Nor for kommentarer, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.