Høring av søknad om endret tillatelse etter forurensningsloven – Kongsberg Samlesentral AS, Moane industriområde i Kongsberg kommune

Høyringsfrist:
7. mars 2022 23:59

Statsforvalteren har 19.05.2020 mottatt søknad fra Kongsberg Samlesentral AS om endring av tillatelse til mottak, mellomlagring og behandling av blant annet impregnert trevirke på Moane industriområde, gbnr. 8633/18 i Kongsberg kommune.

Publisert 07.02.2022

Bakgrunn

Kongsberg Samlesentral har tillatelse etter forurensningsloven datert 25.06.2008 til drift av behandlingsanlegg for kasserte kjøretøy, mottak, omlasting og sortering av næringsavfall, og mottak og kverning av impregnert trevirke.

Sammendrag av søknaden

Bedriften søker om tillatelse til å øke mengden impregnert trevirke som kan mottas ved anlegget fra 70 tonn til 350 tonn per år. Samtidig ønsker de å øke mengden som kan mellomlagres på anlegget fra 70 tonn til 175 tonn. Bedriften kverner trevirket selv, og opplyser at de vil kverne i ca. 2 timer, en gang i uka. Kverning fører til diffuse utslipp av støv til luft, samt støy.

Videre søker bedriften om å kunne motta blybatterier som en separat fraksjon. I dag håndterer bedriften denne fraksjonen etter at batteriet er tatt ut fra kjøretøy som saneres på anlegget. Bedriften planlegger å sette opp et eget lager for farlig avfall der disse batteriene og annet utsortert farlig avfall skal lagres.

Anlegget er utformet med tette dekker med avrenning til sandfang og oljeutskiller. Renset overvann ledes til bekk. Det er satt utslippsgrenser for relevante komponenter i dagens tillatelse.

Bedriften opplyser at økt mottak av impregnert trevirke ikke vil bidra til en merkbar økning av transport inn/ut av anlegget.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Kongsberg Samlesentral AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 07.03.2022. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/1046».