Søknad om tillatelse etter forurensningsloven til arbeider i sjø og mellomlagring av masser ved Østensjøvannet i Oslo kommune

Høyringsfrist:
25. august 2021

Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten, har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til arbeider i sjø og mellomlagring av masser på land ved Østensjøvannet og Vadedammen i Oslo kommune. 

Publisert 04.08.2021

Søknad

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune skal utbedre kommunale spillvannsledninger i turområdet ved nordenden av Østensjøvannet. Utbedringen skal foregå på vest- og østsiden langs turveien mellom Vadedammen og Østensjøvannet. Utbedringen skal utføres ved hjelp av konvensjonell graving. Det skal også bygges nye kummer.

Grøftene som skal graves blir ca. 3 m brede og 4-5 m dype. Det er anslått at det skal graves omtrent 260 m³ masser ved kummene 176543‐17645 (vestsiden) og omtrent 430 m³ masser ved kummene S1‐S4 (østsiden), men alt dette vil ikke foregå samtidig. Det skal settes ned spunt og grøftekasser som grøftesikring. Total lengde på anlegget er ca. 80 m fordelt på de to graveområdene.

Oppgravde masser skal mellomlagres på land i opptil 6 måneder, og gjenbrukes i så stort omfang som mulig. I tiltaksområdet er det stort sett registrert rene masser, med unntak av et område på østsiden hvor det er registrert lettere forurensing i tilstandsklasse 3 i topplaget. Ved lukking og reetablering av området skal masser med tilstandsklasse 3 ikke benyttes i toppjordlaget. Bymiljøetaten i Oslo kommune (BYM) ønsker heller ikke at det tilføres nye biologiske masser til området. Det planlegges derfor å grave etter biologiske masser i randsonen av Vadedammen etter forslag fra BYM. Antatt behov er ca. 17,1 m³. Foreløpig planlegges det å stå på land og grave med gravemaskin i Vadedammen.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Vann- og avløpsetaten lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre. 

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken innen 25. august 2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Eventuelle uttalelser må merkes med referanse 2021/22392.

Etter at uttalelser har kommet inn til Statsforvalteren vil de bli forelagt søker for uttalelse.

Høyringsfrist:
25. august 2021