Høring av søknad om endret utslippspunkt for midlertidig utslipp av renset sigevann - Borge pukkverk deponi i Fredrikstad

Høyringsfrist:
5. mars 2021 23:30

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 03.02.2021 mottatt søknad fra Ole & Peder Ødegaard AS (OPØ) og Norsk Gjenvinning m3 AS (NGm3) om endret tillatelse etter forurensningsloven for Borge pukkverk deponi i Fredrikstad kommune.

Publisert 12.02.2021

Bakgrunn

Ole & Peder Ødegaard AS har i dag tillatelse etter forurensningsloven for Borge pukkverk deponi, sist endret 16.12.2020. Virksomheten søker nå om å endre utslippspunkt for utslipp av renset sigevann fra Moumbekken til Glomma, noe som krever endring av gjeldende tillatelse.

Sammendrag av søknaden

OPØ og NGm3 søker om endring av gjeldende tillatelse etter forurensningsloven. Det søkes om å endre utslippspunktet for utslipp av renset sigevann fra Moumbekken til Glomma i Fredrikstad kommune. Det søkes også om en økning av totalmengde renset sigevann som skal slippes ut.

Det søkes om endring av tillatelsen for å sikre kontinuerlig utpumping selv i svært kalde eller tørre perioder, samt for å imøtekomme ønsker fra lokalbefolkningen og kommunen om endret utslippspunkt. Ledningen fra Borge pukkverk deponi skal forlenges til Moumbekkens munning i Glomma. Ledningen legges på bunnen av Moumbekken.

Glomma er Norges største elv, og strekker seg blant annet gjennom Sarpsborg og Fredrikstad. I området hvor Glomma munner ut i sjøen er naturvernområdene Fuglevikbukta, Alshusbukta og Øra naturreservat registrert. Fra utslippspunktet til Fuglevikbukta er det omtrent 9,6 km, og renset deponivann anslås å være fortynnet minst 105 ganger på dette punktet gitt gjennomsnittlig vannføring. Sarpsfoss målestasjon omtrent 6,8 km oppstrøms Moumbekkens utløp i Glomma har en gjennomsnittlig vannføring på 900 m3/s. Det rensede sigevannet vil fortynnes betraktelig i forhold til i Moumbekken, og det er gjort beregninger på miljøpåvirkningen. Beregningene antyder at utslippet ikke vil medføre en negativ påvirkning.

Overvåkningsprogrammet er foreslått endret, ettersom utslippet ikke vil være målbart i Glomma. I det foreslåtte overvåkningsprogrammet er det følgende endringer:

  • overvåkning av Moumbekken er tatt ut
  • prøvefrekvens av metaller, suspendert stoff og sulfat reduseres til en gang i uken

Som følge av dette foreslås det også å fjerne akseptgrensene i Moumbekken da disse ikke vil være relevante lengre. Det søkes ikke om endringer i grenseverdier.

Det søkes også om en økt totalmengde renset sigevann som kan slippes ut fra Borge pukkverk deponi til Glomma. Det søkes nå om inntil 90 000 m3. Endringen er som følge av at det må tas høyde for nedbør i lengre periode enn det virksomheten tidligere har klart å forutse. 

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra OPØ og NGm3 lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 05.03.2021. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/14665».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.