Søknadsfrist for tilskudd til ALIS-avtaler for fastleger i spesialisering utløper snart

Helsedirektoratet viser til at tilskuddsordningen for ALIS-avtaler for fastleger i spesialisering er et viktig rekrutteringstiltak for å sikre stabilitet i fastlegeordningen. Søknadsfristen er 16.11.2021.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.10.2021

Statsforvalterne er blitt oppfordret av Helsedirektoratet til å bistå med å nå ut med informasjon til landets kommuner om tilskuddsordningen for ALIS-avtaler. En økning i antall ALIS-avtaler er et viktig tiltak i Handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-2024. Tilskudd til ALIS-avtale skal bidra til å dekke kommunenes merutgifter når de inngår ALIS-avtale. Målet for tilskuddsordningen er å øke antall fastleger i kommunen, redusere antall ledige fastlegeavtaler og øke stabilitet blant allmennleger i spesialisering.

Tilskudd til ALIS-avtale kan søkes for ALIS i næringsvirksomhet og for ALIS ansatt i kommunen. Fastlegevikarer utover 1 års varighet vil også kvalifisere for tilskudd, så fremt de har ALIS-avtale.

Tilskuddsordning for næringsdrivende fastleger utgjør for 2021: 48 mill. kroner.

Tilskuddsordningen til fastleger ansatt i kommunen utgjør for 2021: 54 mill. kroner.

Det har hittil i år vært en stor økning i utbetalte tilskudd til ALIS-avtale. Helsedirektoratets oversikt viser imidlertid at svært få av de mindre kommunene har søkt tilskudd, noe som i seg selv er bekymringsfullt når man vet at disse kommunene ofte har særskilt store rekrutteringsutfordringer. Statsforvalteren i Oslo og Viken oppfordrer derfor alle kommuner i vårt område med utfordringer i rekruttering eller stabilitet i fastlegeordningen til å søke på dette tilskuddet.

ALIS-avtaler kan inngås i de tilfeller rekruttering til fastlegeavtale med spesialiseringsløp betinger særlig tilrettelegging ut over de krav som ligger i spesialistforskriften. LIS kan være ansatt i kommunen eller drive privat næringsdrift. ALIS-avtaler kan være gjensidig forpliktende over flere år og omhandle elementer som for eksempel:

- Veiledning utover minimumskrav i forskrift om spesialistutdanning av leger og tannleger.

- Kommunalt ansvar for inntak av vikar i praksis når ALIS har fravær fra praksis i forbindelse med gjennomføring av læringsaktiviteter.

- Gjennomføring av læringsaktiviteter.

- Nettverkssamlinger for leger i spesialisering.

- Kompensasjon for kortere innbyggerliste i spesialiseringsperioden.

- Kompensasjon for fravær fra praksis knyttet til deltakelse på kurs, veiledningsgrupper, praksisbesøk, hospitering, veiledningsgruppe med mer.

- Utgifter til deltakelse på kurs og veiledningsgruppe utover det som dekkes av utdanningsfond II.

Med forbehold om Stortingets årlige budsjettvedtak, kan tilskudd til ALIS-avtale følge den enkelte lege i spesialisering i inntil fire år.

Tildeling av tilskudd forutsetter at kommunen bidrar med 20 % egenfinansiering per år per ALIS-avtale.

Søknad gjøres elektronisk i Altinn via Helsedirektoratets nettsider. Søknadsskjema og lenke til tilskuddsregelverk finnes her:

ALIS-avtaler for fastleger i næringsdrift og fastlegevikarer i næringsdrift utover et års varighet - Helsedirektoratet

ALIS-avtaler for fastleger og fastlegevikarer ansatt i kommunen utover et års varighet - Helsedirektoratet


Frist for å søke tilskudd er 16.11.2021.

Helsedirektoratet oppfordrer kommuner som ønsker å søke tilskudd om å sette seg godt inn i tilskuddsregelverket og de krav som stilles til søker og søknad. Helsedirektoratet vil minne om at alle nødvendige dokumenter som følger søknaden må fylles ut før søknad er sendt inn.

Spørsmål om ordningen kan rettes til Helsedirektoratet v/rådgiver Charlotte Næss tlf. 966 89 839.