Barnehage

Barn i barnehage. Statsforvaltaren rettleiar kommunar og ikkje-kommunale barnehageeigarar etter barnehagelova og fører tilsyn med at kommunane utfører dei oppgåvene dei skal etter barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. (Foto: Oskar Andersen)
Barn i barnehage. Statsforvaltaren rettleiar kommunar og ikkje-kommunale barnehageeigarar etter barnehagelova og fører tilsyn med at kommunane utfører dei oppgåvene dei skal etter barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. (Foto: Oskar Andersen)
Oppdatert 12.03.2024

Barnehagen skal i samarbeid og forståing med heimen ta vare på barnets behov for omsorg og leik, og fremje læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. 

Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen

Alle tilsette i barnehagen har ei plikt til å følgje med på korleis alle barna i barnehagen har det. Barnehagens tilsette skal gripe inn dersom barn blir utsette for krenkingar. Døme på krenkingar er utestenging frå leik, plaging, mobbing, vald eller diskriminering.

Dersom tilsette oppdagar at eit barn ikkje har det bra, må dei melde frå til styraren i barnehagen. I alvorlege tilfelle skal styrar melde frå til barnehageeigar.

Kommunens ansvar

Alle kommunar har ei lovfesta plikt til å tilby nok barnehageplassar. Ut over foreldrebetalinga har kommunen eit ansvar for å finansiere barnehagane, og kommunen gir tilskot til godkjende private barnehagar.

Det er barnehagemyndigheita i den enkelte kommune (bydel i Oslo) som skal sjå til at både kommunale og private barnehagar blir drivne i samsvar med regelverket, og barnehagemyndigheita skal gi rettleiing og føre tilsyn.

Statsforvaltaren rettleiar og fører tilsyn

Statsforvaltaren rettleiar kommunar og barnehagar etter barnehagelova, og fører tilsyn med kommunen (bydel i Oslo) som barnehagemyndigheit etter barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. Statsforvaltaren kan i særlege tilfelle føre tilsyn med éin enkelt barnehage.

Statsforvaltaren er klageinstans

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter reglane i barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. Dersom du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje har gitt deg medhald i klagen din, skal klagen bli send vidare til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 06.08.2020

Barnehagen kan bidra til gode kosthaldsvanar

Nasjonal fagleg retningslinje for mat og måltid i barnehagen skal bidra til at barn i heile landet får eit meir likt tilbod om mat og drikke, som kan bidra utjamning av sosiale skilnader.


Publisert 23.06.2020

Endringar i barnehagelova frå 1. januar 2021

Stortinget har vedtatt endringar i barnehagelova. Det er mellom anna vedtatt føresegner om internkontroll, tilsyn, psykososialt barnehagemiljø, og regulering av private barnehagar.


Publisert 19.06.2020

Tilbod i barnehagar og SFO gjennom sommaren

Kunnskapsdepartementet har svart på spørsmål om tilbod til barn av foreldre i samfunnskritiske funksjonar når barnehagar og SFO held stengt gjennom sommaren.


Publisert 20.05.2020

Samisk kultur og språk i barnehagen

Rammeplan for barnehagen peikar på at barnehagen skal bidra til at alle barn kan bli kjende med mangfaldet både i eigen og andre barns kultur. Måler er mellom anna å utvikle fellesskapskjensle og respekt for det samiske mangfaldet.


Publisert 11.05.2020

Privat barnehage må betale tilbake kommunalt tilskot etter brot på barnehagelova

Fylkesmannen i Vestland har gjort vedtak om at Montessoribarnehagen Knerten AS må betale tilbake kr. 400 000 til Bergen kommune.


Publisert 21.04.2020

Barnehagar med redusert opningstid

Barnehagar som reduserer opningstida skal tilby barn av foreldre med kritisk samfunnsfunksjon, og barn med særskilte behov, opphald ut over den opningstida dei har lagt opp til.


Publisert 16.04.2020

Smittevernrettleiar for barnehagar

Barnehagar skal gjenopnast frå 20. april. Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet har utarbeidd ein rettleiar for smittevern i barnehagane.


Publisert 08.04.2020

Gradvis opning av barnehagar og skular

Barnehagane gjenopnar frå 20. april og seinast 27. april. 1.-4. trinn i skulen og SFO frå 27. april. Vidaregåande skular opnar òg for elevar på VG3 som følgjer yrkesfaglege løp i skule og yrkesfagelevar på VG2.


Publisert 01.04.2020

Mellombelse forskrifter som gjeld barnehage, skule og introduksjonsprogram

Endringar i regelverket vart fastsett i Statsråd 27. mars 2020.


Publisert 26.03.2020

Korleis kan leiarar av barnehagar hjelpe barna i ein ny og annleis kvardag?

Utdanningsdirektoratet gir råd til leiarar av barnehagar om korleis dei kan vere med på å gi barn tryggleik og hjelp.